Foto: Hansi As
Utvid sesongen utendørs
I sommerhalvåret oppgir flere enn 80% av befolkningen at de driver aktiviteter utendørs. I vinterhalvåret er det kun 30% som oppgir det samme. Selv om mange trekker innendørs for å trene om vinteren, finnes det en god del som siger ned i sofaen og blir der til snøen tiner. For skiføret er ikke alltid blått og hva skal man da finne på utendørs?

Svaret er truger
Trugene er enkle å ta med og enkle å ta på. Dårlig føre ingen hindring. Særlig i perioder med lite og kanskje hard snø, kan du med fordel ta trugene fatt. Forberedelsene til en tur på truger er minimale. Glem skiutstyr og smøring. Nyt naturen og vit at du kommer frem overalt uten fare for å skli ut i isete løyper.

Trugesøndag
Hvis du av en eller flere grunner ikke går langrenn, men liker stemningen i løypa en typisk skisøndag, kan du gå på siden av den oppkjørte traseen. Med truger og staver går du ubesværet og ødelegger ikke for noen. Du ankommer skistua like svett, varm og fornøyd som alle andre. Trugegang er knallgod mosjon. Helsegevinsten er stor.

Brukervennlig
Trugens bruksområder er mange, og i motsetning til ski er truger noe alle kan beherske. I skiopplæring er det uovertruffent. La barna, eller voksne som aldri har hatt ski på beina, først forsøke truger og staver. De lærer raskt å koordinere armer og ben, de faller ikke og slipper motløsheten ved bakglatte eller klabbete ski. Voksne som går ved siden av skigående smårollinger, som detter i ett sett, får en mye enklere jobb med truger på egne ben.

Og har du hund, som du liker å lufte i skogen eller på åpne sletter, tre på deg truger vinterstid og finn frem staver. Fest trekksele på bikkja istedet for lenke. Om det ikke er like moro som snørekjøring, har du hvertfall full kontroll. Du kommer frem overalt, selv om snøforholdene tilsynelatende ikke inviterer til verken ski- eller fottur.

www.inatur.no