– Vi utvider jakttiden for å unngå at den blir en begrensende faktor i arbeidet med å få kontroll på utviklingen av hjortestammen. Dette er viktig for å forhindre skader på hage, jord og skog, redusere antall påkjørsler og sikre tilstrekkelig beitegrunnlag, sier seksjonssjef Roar Skuterud i Direktoratet for naturforvaltning.

Den ordinære jakttiden er utvidet til å gjelde fra 1. september til 23. desember. Tidligere har jakttiden for hjort gått fra 10. september til 15. november.

- Direktoratet for naturforvaltning har gjort grundige vurderinger av tidligere jaktstart, og om en framskyving kan føre til at koller som blir tatt ut etterlater seg kalver. Dette er vurdert i forhold til dyrevelferdsloven og viltlovens bestemmelser. Det skriver Direktoratet på sine nettsider.

– Etter vår vurdering er dette et svært lite problem, fordi få hjort fødes så sent på sommeren. Vi oppfordrer likevel jegerne til å være varsom med å skyte voksne koller tidlig i jakten. Dette er en grunnregel enhver jeger forutsettes å ha kjennskap til og praktisere, sier Skuterud.

Lengre jakttid på hjort er en av de største endringene i ny forskrift om jakt- og fangsttider samt sanking av egg og dun, som gjelder fra 1. april 2012.

Les også: Nyskutte duer

Les også: Viste seg fram for første gang

Jakt på svartand og villsvin

Jakt på svartand i perioden 10. september til 23. desember videreføres. Årsaken er at antallet som tas ut er moderat og ikke ansees som en trussel mot bestanden. Direktoratet for naturforvaltning vil likevel følge med på utviklingen for svartand i den kommende femårsperioden.

De siste års kalde vintre har ført til stor dødelighet blant rugder flere steder.

– Vi oppfordrer likevel jegere og rettighetshavere til å være spesielt varsom med jakt på rugde under streng kulde, da dette vil stresse fuglen i en spesielt utsatt periode, sier Skuterud.

Fortsatt villsvinjakt året rundt Villsvin er en fremmed art i Norge, og bestanden er økende. Derfor er det er poeng å forhindre spredning av villsvin. Direktoratet velger å opprettholde jakt på villsvin året rundt. Sugger med unger er derimot fredet hele året, mens ungene er jaktbare.

– Å skyte lederhunnen i en gruppe er uheldig. Det kan ødelegge gruppens sosiale struktur, og bidra til at de yngre hunnene kommer i brunst og danner nye familiegrupper. Det fører igjen til økt spredning. Gjennom å frede sugge med unger hele året har vi ivaretatt ønsket om å hindre jakt på ynglende villsvin, og vi ser derfor ikke behov for å innskrenke den generelle jakttida, sier Skuterud.

Besøk Hytteavisens facebookside