-Det er jo en kjensgjerning at mange tar en tur til hytta bare for å sjekke at alt er som de skal, gjerne i forbindelse med snefall, vårløsning og andre hendelser. Noen vil også sjekke ut om håndverkerne er i sving… Med de nye løsningene som finnes å få kjøpt kan man få et bilde hjem til seg på minuttet forteller teknisk sjef Øyvind Loeng ved Hyttami i Trondheim, en leverandør av slike løsninger.

Kamera

Det finnes flere ulike løsninger på markedet, og flere av disse selges gjennom hyttebutikkene. Felles for de alle er at man må motere opp et kamera, som da enten har innebygget GSM-”telefon” eller kobles til bredbåndforbindelse. 
- Har man ikke andre behov enn dette vil en GSM løsning være smart, den kan også brukes til å styre en del funksjoner i hytta, forteller Loeng. Kameraene man får kjøpt er ofte ferdig programmert, og med et abonnement kan man styre kameraet via internett, og da også med en mobilelefon. For å kunne se bildene i mer i detalj er det nødvendig å gå via pc til nettet.

Film eller foto
Med bredbånd kan man ta opp film fra stedet, og med GSM kan man ta et øyeblikksbilde på hytta og sende det til mobilen eller til en server man har tilgang til. Man logger seg inn og ber om bildet, som vil være tilgjengelig i løpet av et minutt. For alltid å ha tilgang til bilder abonnerer man på en internettløsning som også lagrer bilder for deg.
- I forbindelse med alarmsystemer kan man programmere at det tas et bilde. Så ser man om noe unormalt foregår, forteller Loeng. Han forteller at det hender at man da får øye på noe på peisshylla, et lite dyr som forsyner seg av peanøtter og som dermed har utløst alarmen.
Kamera kan plasseres inne eller ute, mange velger en løsning der kamera er plassert slik at det får med seg hele stua, men også fanger opp litt av uteområdet. Å ha følere utendørs kan forøvrig være uheldig, alarmen kan gå av bare en rev krysser tunet.

For ytterliger info se
www.hyttami.no eller
www.videovakt.no

Foto: hyttami