5C7A1889
Tyin-Filefjell er et vintereldorado. Ikke rart dansker, tyskere og nederlendere ønsker seg hit.

Når hytteeierne Ina Raad Oen og Kenneth Oen selv ikke bruker den flotte hytta på Tyin- Filefjell, midtveis mellom Oslo og Bergen, leies den ut gjennom utleieformidleren Novasol. I fjor var inntekten hele 60.000 kroner.

Den flotte Eikås-hytta ligger midt i nedre Gudbrandslia med nydelig utsikt til det nærliggende Otrøvatnet og den mektige fjellheimen, som grenser til Jotunheimen. Da familien fra Arna ved Bergen flyttet inn i 2007, var de blant de tidlige hytteinnbyggerne i Nedre Gudsbrandslia. Hytteområdet ligger i nærheten av Filefjell Skiheis og ikke langt fra Tyinkrysset. Boligen er av den klassiske telemarktypen med oppstue og karakteristiske bonderomantiske designelementer. På 130 kvadratmeter hytte er det blant annet fem soverom og to bad.

Versjon 2
Filefjell har som regel rikelig med snø. Da har Jone og Alve sjelden vanskelig for å få pappas samtykke til denne luftige aktiviteten.

Langveisfarende er mest samvittighetsfulle

Fjoråret var det første utleieåret. Kenneth legger ikke skjul på at både han og ektefellen Ina begge ble overrasket over den overveldende responsen. Særlig dansker, nederlendere og tyskere er kjent for sin forkjærlighet for Norge. Disse noterte seg også for de fleste overnattingene i Raad Oens hytte. Men også mange nordmenn ville til fjells og leide den flotte hytta på Filefjell.

- Hvordan oppsummerer du erfaringene?

- De er jevnt over positive. Hytta er jo ditt andre hjem, et sted vi som eiere føler sterk personlig tilknytning til. Når du så leier den ut er du spent på hvordan gjestene opplever og behandler den. De utenlandske besøkende har alle gitt uttrykk for begeistring. Jo mer langveisfarende de er, jo greiere og mer samvittighetsfulle synes de også å være, sier Kenneth og legger til at det ikke er mye de som utleiere har hatt å pirke på etter det første året.

5C7A1857
Denne helgen var hytta ledig, så hytteeierne dro likegodt selv til fjells. Etter timer i skispor eller alpinbakke, kommer brettspillet fort på bordet inne i stua. Fra venstre Jone (12), farmor Aud, pappa Kenneth, farfar Birger og Alve (9).

8-9 utleiehytter i Valdres

Ekteparet Raad Oen leier hytta si i Vang ut gjennom Nordens største utleiebyrå, Novasol.  Til tross for at Valdres med sine 17.000-18.000 fritidsboliger er en av Norges store hyttedestinasjoner, er det ytterst få eiere som leier ut hytta – i hvert fall på Novasols hjemmesider. I skrivende stund er bare 8-9 hytter annonsert for utleie i Valdres-regionen, og av disse er nok Raad Oens i Gudbrandslia den gildeste.

- Er utleie noe dere vil anbefale andre?

- Ja, dette har mye for seg. Men jeg innrømmer at vi tenkte oss om lenge og vel. Man forestiller seg jo at noe kan bli skadet eller ødelagt, at her kommer en gjeng uvørne typer som ikke bryr seg så mye.  Kontakten med Novasol var imidlertid svært avklarende.Småskader forvoldt av leietaker dekkes opp til 1100 kroner. Ved større skader og hvor huseiers egen forsikring ikke dekker, går Novasols forsikringsselskap inn og dekker inntil 400.000 euro. Men slikt skjer jo sjelden. Så vår skepsis er i hvert fall blåst, sier Kenneth og forteller at de leier den ut på ubestemt tid, men ett år i gangen.

5C7A1888
Farmor Aud tar gladelig kokkejobben når hun og farfar Birger inviteres med på hyttetur.

Gunstige skatteregler

Etter at Novasol har tatt sin del av utleiesummen, satt ekteparet Raad Oen altså igjen med brutto 60.000 kroner.

- Naturligvis skal vi betale skatt for dette, men reglene er jo gunstig for denne typen utleie, sier Kenneth. De første 10.000 kronene er skattefrie. Av resten av inntekten beskattes 85 prosent med satsen for kapitalskatt, dvs 27 prosent. Alle som arbeider med skattespørsmål er skjønt enige om at hytteutleie økonomisk sett er veldig gunstig.

- Noen ulemper?

- Før årsskiftet kan vi reservere hytta for de periodene vi selv ønsker å være der, men med visse begrensninger.  Av juleferie, vinterferie og påskeferie kan vi velge bare én. De øvrige to har Novasol til utleie. Også sommerferie og et visst antall andre uker kan vi booke for oss selv, såfremt Novasol har minst ti uker som er åpne for utleie gjennom året. I praksis funger dette veldig bra. Gjennom året vil det jo også være uker hvor ingen har booket. Da er det ingen ting i veien for at vi på kort varsel pakker og drar på hyttetur.

Ekteparet Raad Oens skatteregnskap

Leieinntekter                                                                   kr 60.000

Fribeløp                                                                          kr 10.000

Skattemessig overskudd                                                  kr 50.000

85 prosent av overskudd regnes som inntekt:                    kr 42.500

Skatt 27 prosent *                                                           kr 11.475

Av en inntekt på 60.000 sitter Raad Oens altså igjen med netto kr 48.525.

* Skattesatsen er satt ned til 25 prosent for inntektsåret 2016.

Driftsutgifter 2015: ca kr 24 000; kommunale avgifter, TV, forsikring, strøm og brøyting/skiløyper.

 

Et tips hvis hytta er nedslitt og trenger opp-pussing

I dette tilfellet er hytta nesten ny.

Men hvis du har ei hytte som sårt trenger å pusses opp, og du ikke har bruk for den selv i et par års tid, kan du leie den ut og få den pusset opp gratis. Grunnen er at det er svært gode fratrekksmuligheter når hytta er et rent utleieobjekt.