Høyesterett har med tre mot to stemmer gitt en tomtefester medhold etter at hun hadde tapt saken i Borgarting lagmannsrett og ble pålagt en festeavgift på 9.324 kroner. I tillegg ble hun ilagt saksomkostninger med over 200.000 kroner. Nå må grunneieren nøye seg med en festeleie på 2.048 kroner og betale saksomkostningene på nærmere 300.000 kroner.
Striden dreide seg om tomtefeste for en hytte på Kjerringholmen i Hvaler kommune i Østfold. Det var uenighet om hvordan en gammel festekontrakt skulle tolkes. Grunneieren mente han hadde rett til oppregulering av tomtefeste ut fra dagens tomteverdi, mens tomtefesteren mente at den ikke ga rom for annet enn oppregulering etter konsumprisindeksen.
Norsk Tomtefester Forbund mottar Høyesteretts tolkning med jubel.
– Dette er en viktig dom. Vi vet om mange tilsvarende saker som verserer i lavere rettsinstanser. Nå håper vi denne dommen i Høyesterett vil dempe grunneiernes lyst til å gå til sak mot festerne, sier Tomtefesterforbundets advokat Arild Ruus Simensen, til NTB.
Simensen sier at dommen slår fast at det skal meget klare avtaler til før man kan oppgradere tomtefesteleien mer enn økningen i konsumprisindeksen. (©NTB)

Foto: Favoritthytten