Det forteller hobbyfiskerne Tore Olsen og Kjell Grennes til Tønsbergs Blad. Vi møter dem tidlig på morgenen. Sola har så vidt rukket å krype over Sandø i øst. Den sender et gyllent lys over fiskerhavna i Sandøsund. Grennes og Olsen skal ut på sjøen for å fiske. Fortrinnsvis torsk. Men kraftig østavind, som stadig frisker på, gjør at de velger å bli i land denne dagen. Torsken de skal ut for å hente får vente til en annen dag. De er sikre på at den er der ute. Mye har forandret seg i år. Torsken har vært borte i dette farvannet i mange år. Nå er den plutselig tilbake, slår Olsen fast.

Beit på

- Jeg skal si vi ble overrasket da vi helt tilfeldig kastet ut snøret for å se om vi kunne få noe fisk. Det gjorde vi mens vi ventet på å trekke garn vi hadde satt ut for å få berggylte, som skal brukes som agn i hummerteinene. Vi hadde ingen særlige forhåpninger, men jeg skal si vi ble overrasket. Torsken beit på umiddelbart, forteller Kjell Grennes begeistret. Tore Olsen er mest fornøyd med at det er så mye småtorsk.

- Det lover godt for framtida. Vi har nemlig fått veldig mange små fisk. Den såkalte rekrutteringstorsken. Den kaster vi selvsagt ut igjen. Minstemålet er på 40 centimeter. Det er viktig at alle overholder den, sier Olsen. Han forteller videre at han og Grennes har fått fine koketorsker på pilken

- Vi har fått fisker på mellom fem og seks kilo. I tillegg har vi fått mye stor lyr. Det er en kjempefin matfisk, sier Olsen. På spørsmål om hvor fisken biter svarer begge i kor: - Overalt!

Positive

At Fiskeri- og kystdepartementet har innført restriksjoner, spesielt for fritidsfiskere, når det gjelder fisket etter kysttorsk, syndes både Olsen og Grennes er helt greit.

- Hvis det er restriksjoner som skal til for å berge torsken slik at den kan fiskes i framtida, er det helt greit at de innføres, sier Olsen.

Han synes det er fint at det er innført forbud mot ålefiske og forbud mot lysfiske. Når det gjelder innføring verneområder for torsk, er han heller ikke avvisende til det.

- Vi vet foreløpig ikke hvor og i hvilke omfang man tenker seg verneområder. Men hvis de er snakk forbud mot å fiske torsk enkelte steder i perioder mens vi kan fiske andre steder, er det helt greit, sier han.