– Dagens teknologi er 100 år gammel og moden for utskifting. Tiden er for lengst moden for å føre sikringsskapene og måleravlesningen inn i PC-alderen, sier administrerende direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes landsforening (EBL) til NTB.
I Olje- og energidepartementet (OED) er rapporten om omleggingen til behandling.
– Så langt er det ikke betenkeligheter til denne omleggingen, sier informasjonssjef Sissel Edvardsen i OED til NTB.

Flere fordeler

Automatisk måleravlesning er bare én av flere fordeler som er mulig å oppnå gjennom TVK-systemet. Kundene slipper dermed å ta jobben med innrapportering av eget strømforbruk seks ganger i året.
I tillegg kan leverandøren følge strømbruken din time for time.
– På den måten slipper bransjen klagesaker og misforståelser for eksempel i forhold til hytteeiere som bruker hytta bare få ganger i året. I dag får hytteeierne en skjønnsmessig beregning av prisen. Kanskje ble ikke hytta brukt om vinteren i det hele tatt, da prisen på strøm var på sitt høyeste. Gjennom TVK-løsningen blir bruken dokumentert, og hytteeieren får en nøyaktig regning basert på den reelle prisen til enhver tid, sier Bysveen.
Gjennom den nye løsningen vil kundene også kunne gjøre avtale med strømleverandøren sin om strømstyring av for eksempel varmtvannsberedere. På den måten kan strømforbruket flates ut gjennom døgnet og kunden kan spare penger, ifølge Bysveen.

Spleiselag

TVK åpner også for nye typer abonnementsformer, der det etter Bysveens mening ligger til rette for besparelser både for leverandør og kunde. Mulighetene er mange.
– Det er vel knapt noe land i verden som ligger så godt til rette for en TVK-løsning som Norge. Vi bruker mer strøm enn noen andre land. I tillegg er avstandene store. På toppen av det hele er dagens målepunktsystem så gammelt at det må byttes ut uansett, sier han.
Sverige og Italia er allerede i gang. Norge har forsøkt en gang tidligere, men da ble det droppet i fødselen fordi teknologien ikke var godt nok utviklet. Nå er teknologien sikker og prisen har gått ned.
Ifølge Bysveen vil det koste drøye 1.500 kroner per målepunkt å innføre TVK i Norge. Det er 2,5 millioner målepunkter. EBL ser for seg et spleiselag mellom kundene og nettselskapene.

– Ingen betenkeligheter

Rapporten om omleggingen er kommet til Olje- og energidepartementet som må gi et pålegg om å innføre en toveiskommunikasjon mellom nettselskapene og samtlige målepunkter i nettet. EBL ønsker også en samtidig gjennomføring med en tidsfrist på tre-fem år.
– Foreløpig har vi ingen umiddelbare betenkeligheter til dette. Vi har sett at teknologien er blitt bedre og at utstyret er blitt billigere. Innspillet fra EBL er godt, sier informasjonssjef Sissel Edvardsen i OED til NTB.
Foreløpig kan hun ikke si noe om når OED kan komme med sin rapport slik at ballen eventuelt kan settes i spill.
I Norge er TVK allerede innført i noen få små og mellomstore selskaper. (©NTB)