- Vi har sett at antallet ulykker har steget noe utover påsken, etter en meget rolig start i den sørlige landsdelen. Men vi har heldigvis unngått å få mange store ulykker så langt, sier Sven Bruun, vaktleder i ved Røde Kors’ informasjonssentral, til organisasjonens egen hjemmeside.

- Hovedvekten av den totale Røde Kors-innsatsen i år har vært i henteoppdrag og behandling av store og små skader, sier Bruun.

Fryktet stygge fall

Før påske fryktet Røde Kors stygge skader på grunn av lite snø i fjellet. – Busker, kratt og steiner som stikker opp av løypene kan forårsake fall. Og skjer det frykter vi ekstra stygge skader, sa landsrådsleder i Norges Røde Kors, Jahn Petter Berentsen til NRK Hordaland før påske. Hordaland Røde Kors har for øvrig opplevd rekordfå skadetilfeller. – Det har vært bra vær og mye snø tidlig i vinter, dermed har folk fått gått mye på ski allerede. Dette kombinert med at det har vært lite snø og dårlig vær har gjort at det har vært atskillig mindre utfart denne påsken, sier Sverre Oppland, operativ leder i Hordaland Røde Kors til NRK Hordaland. 38 skader er registrert i fylket denne påsken, mot hele 105 i påsken for to år siden.

Dårlig vær hjelper

Også i fjellområdene i Agder-fylkene har det vært en nedgang i antall skadesaker. I løpet av årets påskeferie har Røde Kors hjelpekorps registrert 81 skader i Setesdal og Åseral. Det er en solid nedgang sammenlignet med i fjor, da Røde Kors registrerte 121 skader i løpet av påskeferien. Året før der igjen ble det også registrert 121 skader, melder Fædrelandsvennen på nett.

- Det har jo vært en nedgang, og det er nok mye på grunn av været. Folk har ikke lagt ut på de lange og strabasiøse turene. Dessuten er folk bedre trent og forberedt, forteller Alfred Georg Klausen, informasjonsansvarlig i Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps, til fvn.no.

Tatt av skred

Natt til skjærtorsdag gikk det et skred i Kvaløya i Troms, hvor to personer mistet livet. Fredag gikk det et skred i Lærdal i Sogn og Fjordane. Tre personer som ble tatt av raset, ble gravd ut i live av vitner på stedet, melder NRK Nordnytt. Røde Kors har registrert seks dødsfall i påskefjellet inkludert skredulykken i Troms. Tre av disse var sykdomsrelaterte.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) melder også om en travlere påske enn normalt. Siden skjærtorsdag hadde HRS Nord-Norge mellom 55 og 60 aksjoner av ulik art.

– I totalsum har vi hatt flere aksjoner relatert til påskeutfarten i år enn normalt. Årsaken er nok at været har vært bra. De fleste aksjonene har vært på bakgrunn av mindre skader, forteller redningsleder Kjell Johansen til NTB. Johansen berømmer Røde Kors og Norsk Folkehjelp for innsatsen i påsken, melder NRK Nordnytt.