Tekst og foto: Agder Energi

– I dag er det kjempefint, sier Jan Tore Andersen og løsner genseren i halsen. Det er nemlig «bare» ti kuldegrader. Det føles bitende kaldt men for Jan Tore Andersen og Zeljko Arlovic er det rene mildværsdagen. Kun få dager i forveien opplevde de 27 kuldegrader, da var Hovden kaldest i hele kongeriket.

Agder energi 2
Jan Tore Andersen og Zeljko Arlovic jobber for Otera i Valle og har oppdrag i hele øvre del av Setesdal.

Plundrete når alt er stivfrossent

– 27 minus, det er kaldt det, slår Arlovic fast. Kollegaene lar seg ikke stoppe av kuldegradene, selv om de gir noen ekstra utfordringer. – Man blir mindre bevegelig med veldig mye klær. Det kan være litt plagsomt, sier Arlovic. – Et annet problem er at alt blir så frossent og stivt. Ofte må vi bøye noe eller rette opp en stolpe. Det kan være mye vanskeligere når alt er stivfrossent, sier Andersen.
agder energi 3
Zeljko Arlovic sørger alltid for å være godt kledd når han skal på oppdrag i Bykle og på Hovden. Selv når det er «bare» ti kuldegrader skal det ikke mye vind til før det blir skikkelig kaldt i oppe i stolpene.

Forberedt på alt

Viktigst er det å kle seg godt, særlig på høyfjellet. – I Valle-traktene er det ikke noe problem, og man trenger ikke tenke like mye på hvordan man kler seg, men her oppe må vi være forberedt på alt. Selv i dag som været er så fint. For en halvtime siden begynte det å blåse og da blir det straks mye kaldere, sier kroaten Arlovic. – Det blir vinter i Kroatia også, men ikke slik som dette. Den varer gjerne bare noen uker, sier Arlovic. Han mener imidlertid at han er tilvendt norsk vinter, etter at han var med å bygge ny høyspentlinje gjennom Setesdal. – Det var en tøff opplæring på toppen av fjellet, men nå er jeg herdet en gang for alle, sier Arlovic med et smil.