Bilde: Skjermdump fra NRK Telemark

Hyttene ligger på en 13.000 mål stor eiendommen på grensen mellom Tinn og Seljord kommuner. Det er hytta kalt ”Drengestua” eller ”Slakterhytta” samt en hytte til kommunen har fått tilgang til. Vinteren 1943 lå flere soldater fra sabotasjegruppa Kompani Linge i dekning her - før aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork.

Krigsdokumentasjon i hytta

I ”Drengestua” vil Hjemmefrontmuseet bidra med informasjon og dokumentasjon. Noen utstilling ligger enn så lenge ikke i Hjemmefrontmuseets planer. Ordfører i Tinn, Steinar Bergsland, er begeistret over Stordalens generøsitet og mener gaven blir av stor verdi for kommende generasjoner.

Begeistret ordfører

– Det å få mulighet til å videreformidle historien til sabotørene og å få mulighet til å disponere disse hyttene betyr veldig mye, sier Bergsland til NRK Telemark.

Drengestua ble brukt av fortroppen til gruppa som bar dekknavnet Grouse. Gruppa besto av Jens-Anton Poulsson, Arne Kjelstrup, Knut Haugland og Claus Helberg.

– Etter å ha landet midt på vidda, tok de seg inn på ”Drengestua” mens de ventet på glideflyene som skulle lande, forteller Tor Nicolaysen på Rjukan fjellstue til NRK.