Dødshelgen ble innledet fredag ettermiddag da en 55 år gammel mann ble funnet død i et vann ved Knarvik nord for Bergen. Ingen vitner var til stede, og mannen skulle derfor obduseres.
Natt til lørdag døde to menn på 53 og 39 år i en båtulykke utenfor Mandal. To andre menn og tre kvinner i samme følge ble skadd. Ulykken skjedde da de sju skulle fra en hytte utenfor Mandal og inn til Mandal. Ved 3-tiden kjørte de på en odde bare 200-300 meter fra hytta.
– Vi vet ikke årsaken til ulykken. Men den kan skyldes feilnavigering eller at de som var om bord trodde de var på en annen plass i fjorden enn de virkelig var. Det er jo ganske mørkt i 3-tiden på natta, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal til NTB.
Båten de sju satt i var en 17-18 fots Yamarin 5930 med en 115 hk Yamaha påhengsmotor. Disse båtene har en topphastighet på 36-37 knop, og er konstruert for maks seks passasjerer inkludert fører, skriver Fædrelandsvennens nettutgave.

Drukning

Samme natt druknet en nordmann i 30-årene i Iddefjorden utenfor Strömstad. Ulykken skjedde da han skulle gå over fra en båt til en annen. Trolig skled han og falt i vannet.
Omtrent samtidig falt en 46 år gammel kvinne over bord fra en båt på Seljordsvatnet i Telemark. Det var tre personer om bord i båten da hun falt i vannet. En miniubåt ble satt inn i letingen etter henne, men hun var søndag kveld fortsatt ikke funnet.

Båtkollisjon og grunnstøting

Lørdag kveld ble to personer alvorlig skadd da to fritidsbåter kolliderte i høy fart i Blindleia ved Lillesand. To andre personer i båten som ble påkjørt, slapp fra ulykken med lette skader. Begge båtene var 20 fots fritidsbåter av typen Windy. En av båtene endte på land, mens den andre ble liggende igjen i sjøen, opplyser redningsleder Joe Hallvard Braseth ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.
Natt til søndag måtte nærmere 100 festdeltakere evakueres da partybåten deres gikk på grunn ved Snarøya i Oslofjorden. Ei ferje ble rekvirert av Hovedredningssentralen Sør-Norge for å hente passasjerene. De ble satt trygt i land på brygga på Nesoddtangen. Det var den 87 fot lange skøyta «Helena» som gikk på grunn på Vassholmflua utenfor Snarøya ved midnatt. Båten sank ikke, men satt veldig godt fast, ifølge Bratseth.
Operasjonsleder Ragnar Kivle ved Follo politidistrikt sier til NTB at grunna «Helena» gikk på, er godt markert med stake.

Mye å gjøre

Ifølge Bratseth hadde Hovedredningssentralen mye å gjøre lørdag kveld og natt til søndag, med grunnstøtinger, båtuhell og fyll i båt langs hele kysten fra Oslo til Bergen.
Utenfor Tjøme moret noen båtturister seg med å bruke nødraketter som fyrverkeri, og et Sea-King redningshelikopter ble satt inn. Helikopteret ble omdirigert etter at grunnstøtingen med «Helena» ble meldt.
Natt til søndag sank dessuten en båt med seks personer i nærheten av Verdens Ende. De kom seg opp på et skjær og ble senere plukket opp av tidligere toppalpinist Lasse Kjus. Kjus’ båt loset havaristene til land. Politiet i Vestfold opplyser at føreren av båten som sank vil bli siktet for promillekjøring.

Badeulykker

I tillegg til båtulykker var det også badeulykker i helgen. I Ålesund ble en ti år gammel gutt sendt til sykehus etter at han falt i en dam på byfjellet Aksla.
Senere samme kveld ble en seks år gammel gutt reddet fra drukningsdøden da han badet på Melaustranda ved Åsrumvannet i Larvik kommune. Ulykken skjedde da gutten lekte sammen med søsteren i vannkanten. I et uoppmerksomt øyeblikk fra foreldrenes side var gutten plutselig borte. De gikk umiddelbart i gang med å lete etter ham, og han ble funnet under vann. En lege som tilfeldigvis var på stranden, satte raskt i gang med gjenopplivning før luftambulansen ankom, og gutten våknet til live igjen. (©NTB)