En god regel er å lese av strømmen i begynnelsen og slutten av sesongen, mener strømleverandørene. Når strømleverandøren gjør opp strømkontoen for året, og det er smart å unngå baksmell. Det skjer best ved å avlese strømmen ved jevne mellomrom. Da sikrer du deg at fakturaen fra selskapet samsvarer med forbruket ditt.

Tidspunkt for avregning kan variere fra leverandør til leverandør. Skagerak Energi fakturerer hyttekunder to ganger i året – i januar og juli. I januar faktureres vår og sommerforbruket, i juli forbruket i vinterhalvåret. Jo flere avlesninger, jo bedre, sies det fra Skagerak. Da er det lettere å fordele forbruket jevnt ut over året så kunden har forusigbarhet i strømregnskapet sitt.
 
BKK har årsavregning i september og da passer det godt med avlesning nå i august.
 
Hvis ikke beskjed om faktisk bruk foreligger, tar leverandøren utgangspunkt i siste avlesning og beregner forbruket for resten av perioden ut fra det forbruket du har hatt før.
 
 – Over tid kan dette avvike mye fra det du faktisk har brukt, sier divisjonssjef Petter Sandøy på BKKs hjemmeside. Kraftprisen varierer gjennom året, mens nettleien er stabil. Kunder som leser av måleren jevnlig står mye sterkere dersom det oppstår feil, eller uenighet om hvor mye strøm som er brukt på hytta.
 
Målerstanden for hytta kan du sende inn og registrere på Internett, med sms eller ved å ringe strømleverandørens avlesningstelefon. Opplysningene du trenger finner du på siste faktura.