Bildet over: Bulkcarrier «Orient Bulker» er 177 meter lang, 28 meter bred og dypgående nesten 10 meter. Den ligger nå til kai ved DeNoFa og losser soyabønner Foto: John Johansen

- Dette må ikke skje igjen. Dette sier los Karl Jacob Johansen (48) etter at et bulkskip seilte utenom los-korridoren utenfor Hvaler mandag morgen.

Det var ved 06.45 tiden mandag morgen at "Orient Bulker" var på vei til DeNoFa i Fredrikstad fra Sør Amerika med soyabønner.

- Da vi skulle borde skipet og lose det opp Løperen gjorde vi store øyne, forteller losen.

- "Orient Bulker" kom fra sørøst og hadde gått helt utenom loskorridoren. Skipet stikker 10 meter dypt og det er flere grunner i det området den kom. Bare flaks og dyktighet fra skipperens side hindret en katastrofe rett utenfor den nye nasjonalparken, sier losen til f-b.no.

- Det kan fort også gå menneskeliv, sier han. Losen understreker at han ikke klandrer skipssjefen om bord.

Kart_Ytre_Hvaler
Innseilingen til Fredrikstad via Løperen på Hvaler er farlig dersom man ikke følger den merkede leden.

Kapteinen var ikke kjent

- Han har ikke seilt her før og da han endelig ble klar over at han var utenom leia så gjorde han en kjempeinnsats og styrte seg sikkert på rett kurs igjen. Men jeg stiller spørsmål ved hvorfor han ikke ble plukket opp av Trafikksentralen i Horten på et tidligere tidspunkt. Når et skip på 177 meter kommer i 10–12 knop og eventuelt går på grunn i dette området, så er katastrofen et faktum. Dette må ikke skje igjen, sier los Johansen.

"Orient Bulker" hadde valgt en kurs sør for Torbjørnskjær ved grensebøyene mellom Norge og Sverige, og seilte videre opp Blåkollrenna mot Tisler. Ifølge losvesenet et veldig urent og umerket farvann for en så stor båt.

- Jeg orienterte kapteinen om at han hadde valgt feil kurs, sier losen.

Trafikksentralen sent inn

Den filippinske skipperen hadde etter hvert også fått beskjed fra Trafikksentralen, men de vurderte at det var mindre farlig å la ham fortsette inn mot trygt farvann, fremfor å snu det store bulkskipet i mørke og ganske sterk vind. "Orient Bulker" tilhører det Panama-registrerte rederiet Lauritzen Bulkers. Den ligger nå til kai ved DeNoFa for å losse soyabønner. Losen, Karl Jacob Johansen, sier at Trafikksentralen i Horten må plukke opp slike seilaser tidligere.

- Jeg frykter en katastrofe hvor liv kan gå tapt og hvor vi står overfor store forurensninger, sier Johansen.

Klikk her for å komme til Hytteavisens Facebook-side