Norske hoteller oppnådde rekordhøye beleggstall i 2007. Det er likevel store forskjeller i Hotell-Norge, går det fram av 2007-rapporten fra reiserådgivningsfirmaet Howarth Consulting.

Overnattinger knyttet til vanlige yrkesreiser «drar lasset» for hotellene, med en stigning fra 2006 til 2007 med 9,1 prosent. Overnatting tilknyttet kurs- og konferanser og ferie/fritid hadde bare en beskjeden økning.
En forretningsdrevet trafikk skaper naturlig nok forskjeller mellom by og land. Det er først og fremst byhotellene som gjør det bra. Mens flere byer hadde et gjennomsnittlig belegg på godt over 70 prosent, hadde overnattingsbedrifter i flere fylker et snittbelegg på rundt 40 prosent. I rapporten «Norsk Hotellnæring 2008» konkluderes det med at en rekke distriktshoteller sliter med å drive lønnsomt.

18,5 mill. overnattinger
I alt hadde hotellene ca. 18,5 millioner overnattinger, og det er et «all time high»-resultat i nyere tid. Beleggsprosenten økte fra 2006 med 2 prosent til 56,8 prosent.
Den gjennomsnittlige romprisen steg med 8,7 prosent til 810 kroner, mens inntekten per tilgjengelig rom steg med hele 13,1 prosent.
Antall hoteller gikk noe tilbake i 2007, men den totale romkapasitet økte med 1,9 prosent til 69.000. Kapasitetsøkningen er i inneværende år allerede blitt større, og den øker de nærmeste årene. For 2008 og 2009 er det forventet vel 5.000 nye hotellrom fra 32 nye prosjekter og over 20 utvidelsesprosjekter.

Usikker videre
Utviklingen i norsk hotellnæring den nærmeste fremtid er preget av usikkerhet, oppgir rapporten, som peker på at ringvirkningene av den finansielle uro i verden også vil berøre hotell- og reiselivsnæringen. Dette vil gjelde særlig de stedene som får betydelig vekst i hotellkapasiteten.
Det er også prosjektert hoteller på de fleste større reisemålene i fjellheimen. Konkurransen her forsterkes av nye leilighets- og hytteanlegg. Et betydelig antall usolgte enkelthytter og leiligheter i fjellheimen som nå blir tilført utleiemarkedet, representerer en ytterligere skjerpelses av konkurransen.
Regjeringen går i sin nye reiselivsstrategi inn for en stjerneklassifisering av norske hoteller, og planen er å iverksette dette i 2010. Flertallet av norske hotellkjeder er skeptiske til et slikt opplegg. Av ti kjeder sier fire at de ikke vil være med, tre vil være med, mens tre ikke har bestemt seg. (©NTB)