Bildet over: I strid med loven ble denne låven på Tjøme bygd om til fritidsbolig. Etter en årelang strid med eieren, måtte kommunen til slutt bruke rettsvesenet for å få en avgjørelsen. Foto: Terje Wilhelmsen

 

Det var i midten av juli Tønsbergs Blad fortalte historien om en platting som ble satt ulovlig opp på en knaus, til betydelig sjenanse for naboene. De klaget. Han som bygget plattingen har brukt klagerettene for det de er verdt. Resultatet er at plattingen står der ennå.

Vant i retten

I Tønsberg har kommunen besluttet å ta Frank Rossavik i Kaptein Hoffs Allé til retten. Han bygde en terrasse tett inntil nabogrensen, og fikk rivepåbud av kommunen.

Rossavik nektet. I namsretten fikk kommunen medhold i kravet om tvangssalg av eiendommen for å få dekket inn tvangsmulkten den hadde ilagt Rossavik.

Rettssystemet måtte til slutt inn i bildet for å avgjøre en langvarig låvestrid på Ødegården på Tjøme. Den var ulovlig innredet som fritidsbolig.

I Ulvøveien på Nøtterøy ble et hus bygget med ulovlig høyt møne. Det resulterte i ny reguleringsplan for området.

TV-kjendis

For 12 år siden endte en mangeårig tvist mellom daværende TV-kjendis Hallvard Flatland og Tjøme kommune med at han måtte rive et ulovlig oppsatt anneks til hytta på Brøtsø. Felles for disse tilfellene, er at den som har bygd ulovlig bruker alle formelle klageadganger som finnes for å unngå å rive.

Årene går

- Hvis noen virkelig vil beholde noe, er det mulig å dra ut saker ganske lenge, sa byggesaks- og oppmålingssjef Nils-Jacob Lugg på Nøtterøy i forbindelse med den ulovlige plattingen.

- Det har Lugg rett i, konstaterer hans kollega i Tønsberg, Jon Sørseth.

- At ukene, månedene og årene går i slike saker, er ikke uvanlig, sukker han.