Meteorologisk institutt melder om svært store nedbørmengder søndag og mandag i disse områdene. Videre utover i uken er det også varslet mye regn.

Og det er ikke bare nedbøren som plager vestlendingene – de må også tåle vind opp i full storm styrke.


Full storm
I Bergen var det ventet 100 mm nedbør på 12 timer søndag.

– Det blåser kraftig langs kysten, med liten til full storm. Og på kysten av Nordfjord blir det kanskje kortvarig sterk storm. Utover i uken vil det bare fortsette med mer eller mindre kraftig regnvær, så man kan forvente ytterliggere 100-200 mm før uka er over. Kort sagt så har Vestlandet rett og slett enorme mengder med regn i vente de neste dagene, sier meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center til Bergensavisen.no.

Den sterke vinden medførte flere småskader på Sunndalsøra, melder Tidens Krav på nett.

En julegran på et torg knakk i ett av de første stormkastene, noe senere ble strømledningen revet av.


Økt vannføring
Vannføringen ventes å øke først i mindre vassdrag, så, i løpet av mandag og tirsdag, også i større vassdrag. Det kommer sannsynligvis til å bli middelflom i større vassdrag, men meteorologene tror ikke vannstanden vil øke så mye at den når varslingsnivået for femårsflom.

Meteorologisk institutt advarer også mot lokale oversvømmelser på grunn av gjentetting av kulverter og andre avløpsveier.

– Da jorden allerede er mettet med vann etter lang tids regnvær er dette en uheldig situasjon. Mye av vannet vil bare rennet bort på overflaten og kan skape oversvømmelser og jordras, sier Krogsæter. (ANB)