Torsdag vil himmelens sluser åpne seg over Rogaland, Hordaland, Telemark, Agder-fylkene og Østlandet for øvrig. Det er ventet mye regn. Så mye som 70 og 30 millimeter nedbør i løpet av ett døgn i Vest-Agder og i østlandsområdet.

Dessuten kan vinden enkelte steder langs kysten komme opp i full storm, sier statsmeteorolog Haakon Melhuus ved Meteorologisk Institutt om uværet som er like rundt hjørnet.

– Full storm er mye vind. 25 meter per sekund tilsvarer nesten 100 kilometer i timen. De som blir rammet må passe godt på eiendelene sine, sier Melhuus til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).


Storm
Det er et lavtrykk fra Irland og sørvest for de britiske øyer som vil resultere i mye vind, store nedbørsmengder og storm på kysten. Prognosen for torsdag ettermiddag, kveld og natt er sterk vind fra Haugesund og sørover og sterk nordavind i Møre og Romsdal og på Vestlandet. På kysten av Trøndelag må folk regne med full storm enkelte steder.

For å gardere seg mot ruskeværet som er i anmarsj, oppfordrer statsmeteorologen folk til å ta sine forholdsregler.

– Båter som ligger ute bør tas inn eller tjores skikkelig fast. Vær oppmerksom på hus og løse gjenstander, sier Melhuus.

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) varsler store nedbørmengder lokalt. Nedbøren er ventet som regn under cirka 800-900 meter, og det vil raskt medføre økende vannføring i små bekker og elver. Bekker kan flomme over og sluk bør derfor holdes åpne.

Urbane områder og tettbygde strøk er mest utsatt, men det er ikke ventet at vannføringen når varslingsnivået for flom i større vassdrag. Det meldes imidlertid om fare for jordskred, spesielt langs bekkeløp.


Trær over ende
– Også i innlandet, hvor det ellers ikke er så kraftig vind, kommer det til å blåse godt. Enkelte steder kan vinden blåse trær over ende og ta med seg presenninger og løse gjenstander, sier Haakon Melhuus.

Samtidig som stormen kommer inn over Sør- og Midt-Norge er vinteren kommet til store deler av vår nordligste landsdel. I Bodø kom det mellom ti og 15 millimeter snø natt til onsdag og Bodø lufthavn var stengt tidlig på dagen. (ANB)