Selvvanningskasser er trolig mest kjent fra kirkegården, men kan selvfølgelig brukes hjemme eller på hytta også. Men det er kanskje ikke så mange som er laget spesielt for formålet. Derfor er det opp til vår egen kreativitet.

drill
Hullet i bunnen må tettes, og så må det bores et hull langt nede på den ene sida. Hvis du klikker på bildene, blir de større.

Måtte tette hullet i bunnen

Kassene må være helt tette og kunne holde på vann. Samtidig må vannet kunne tømmes ut på høsten så kassene ikke blir ødelagt av frost.

Det første som måtte gjøres var derfor å tette hullet som allerede var i fiberbetongkassene. Vi brukte rester av noen keramiske fliser som vi limte fast med Tec7.

lenseplugg
Lensepluggen er satt i og limt fast.

Nytt hull til lensepluggen

Men det skal jo være hull i kassene, men helt nede på ei av sidene, ikke i bunnen. Vi kjøpte inn lenseplugger i plast og boret et passelig hull i hver kasse og limte fast lensepluggene med Tec7.

vann
Noen av kassene holder veldig godt på vannet, mens andre lekker litt, så de må tettes.

Er kassene tette?

Håpet var at dette var nok for å tette kassene, men bare sånn omtrent halvparten av dem syntes å være helt vanntette.

En tur til farvehandleren ga trolig svaret: De må males innvendig med en vinylprimer for båt.

Siden kassene må være helt tørre før de males, burde vi kansskje ventet litt med å legge ut denne artikkelen til kassene var helt ferdige, men siden vi har en mistanke om at mange klør i de grønne fingrene sine, velger vi å gi dere tipset nå.

Flere muligheter for materialvalg

Mye sannsynlig vil det funke godt med fiberbetongkassene, men det er helt sikkert mange materialer som kan brukes, ikke minst plast, som jo i utgangspunktet er helt vanntett.

Må skille vann og jord

Etter at kassene er blitt malt og er blitt helt vanntette, må det lages et skille mellom vann og jord. Vi vil bruke murstein i hjørnene og skjære til for eksempel ei stor keramisk flis og legge denne oppå. Vannet kan nå opp nesten til dette skillet.

Og så er det viktig å bore et lite hull i riktig høyde så ikke jorda blir klissvåt.

Men hvordan skal vi få vannet til å trekke opp i jordvolumet øverst i kassa?

veke
Veka holder jorda fuktig i ukesvis hvis vannvolumet er tilstrekkelig stort.

Selvvanningsveke

Det fins veker for formålet. Disse går det an å få kjøpt blant annet i enkelte hagesentre. Du må sørge for at de kan suge opp vann helt fra bunnen av kassa og til den nederste delen av jordvolumet.

Vannvolumet er viktigere enn jordvolumet

Hvor lenge du kan la blomstene greie seg selv, er helt avhengig av størrelsen på blomsterkrukkene/-kassene. Og ikke minst hvor stort vannvolum du setter av plass til.

Og så må du huske på å gjødsle passe mye, så blomstene blir frodige.

Viktig

Du må ikke glemme å lense kassene i god tid før frosten kommer, så de ikke skal bli ødelagt.