Tekst og foto: Guri Haram/ifi.no

Antakelig er veggene på hus og hytter enda mer skitne enn det vårsola viser at vinduene er.

Husvask2
Bruk en kost med forlengerskaft, gummihansker og vernebriller når du skal vaske veggene.

Så godt som nymalt

I tillegg til skitt som været har ført med seg, utsettes veggene for luftforurensning i form av nitrater og fosfater. Dette er stoffer alger og sopp stortrives med. De siste årenes milde og fuktige klima er årsak til at sopp og alger nå gror på vegger og tak. Dette til tross, de færreste vasker trepanel og murverk særlig ofte. En undersøkelse som Jotun fikk utført i fjor, avslørte at hver fjerde huseier her i landet aldri vasker huset. Heller ikke før de skal male. Hytta blir trolig vasket enda sjeldnere. Med tanke på verdiene hus og hytter representerer, er dette urovekkende. Dessuten er vaskejobben raskt utført, og gir synlige resultater. Noen omganger med vaskekosten kan gjøre gleden stor. Veggen ser så godt som nymalt ut etterpå. Særlig før 17. mai og sommeren, når du skal oppholde deg mye ute, er det fint med rene vegger. – Det er veldig bra å vaske i regnvær, for da er alt allerede fuktig. I tørt vær, derimot, kan møkk trekkes inn i malingfilmen og lage stygge skjolder, sier malermester Jens Petter Lunde. Mange profesjonelle håndverkere benytter høytrykksspyler til husvasken. For sikkerhets skyld vil vi si: Ikke gjør det! Fagmannen vet hva kledningen tåler av vanntrykk. For oss andre kan det lett gå galt. –Vann kan presses inn mellom kledningen og rive av malingen, forklarer Lunde.

Beskytt øyne, hender og vinduer

Når du skal gjøre deg klar til arbeid utendørs, ta på arbeidsklær, beskytt øynene med enkle briller fra fargehandelen, og bruk gummihansker. – Bruker man kraftvask, er dette ekstra viktig på grunn av de sterke stoffene, sier Lunde. Han legger til at vasking og småjobbing på huset er mest kos. – Å forvanne er viktig. Fasadevasken blandes i vann, og dusjes på med ei hagesprøyte. Lunkent vann vasker alltid bedre enn kaldt vann, understreker han. Skal du ha en vanlig husvask, så bruk vanlig vaskemiddel. Men skal du derimot vaske fordi du skal male i løpet kort tid, bruker du et sterkere alkalisk vaskemiddel. – Kraftvasken matter ned den eksisterende malingen. Da holder det at du maler i løpet av en måneds tid etterpå, forteller Lunde.

Vask oppover

Vindusflater kan ta skade av fasadevask, så dekk til vinduene eller spyl av med én gang du skulle være uheldig å få sterke vaskemidler på glasset. Når du skal vaske husveggen, så må du alltid begynne nede og vaske oppover. Husk også å vaske endeveden. – Vask én og én løpemeter oppover. Det gir en fin arbeidsrytme. Hvis du ikke starter nederst, kan skitten renne nedover, og lage striper du ikke får bort. Sitter noe ekstra hardt, prøv å bruke Klorin til å løsne det, sier malermesteren. For å utføre vaskejobben, er det en litt stiv børste som gjelder. En kost med forlengerskaft er tingen. – Avslutt med hageslange. Da vasker du også nedenfra og opp. Muren vaskes på samme måte, med såpe og børste, sier han.

Ta en sjekkrunde

Ta en sjekkrunde rundt huset for å se hvilke andre arbeider som bør gjøres for å ivareta hytta di. På sjekkrunden ser man på veggene om de trenger et nytt strøk maling, det samme med lister på vindskiene og toppbordet på vindskiene. Toppbordet kan med fordel byttes ut etter ti års tid. – Det vanlige stellet er viktig. At det ikke er fullt av blader i renner og nedløp for eksempel, sier Lunde. Tak og vegger bør beskyttes mot sopp og alger. – Gjør sprøyta ren etter husvasken. Så tynner du sopp- og algedreper i vann og sprøyter så på et ønsket område. Husk at denne behandlingen bare holder i ett år, så den bør gjentas årlig. Den skal ikke skylles bort, men tørke inn. Hustaket har sikkert mye mosevekst. På hustak med takstein kan du bruke høytrykksspyler, men ikke i rennene. Avslutt gjerne med å påføre kalkvann for å begrense groingen. Kalkvann etterpå gjør at det ikke gror mose. – Takrennene renser du best med hendene. Bruk solide gummihansker og bøtte. Sørg for at nedløpene er åpne. Vi anbefaler også å bruke rist øverst i nedløpet. Denne hindrer blader og kvister i å renne ned i røret og skape tilstopping, sier han. Du kan bruke høytrykksspyler på terrassen om du er forsiktig. På med kraftvask, så høytrykk. Tryggest er det om høytrykksspyleren har roterende terrassevasker; de harde vannstrålene kan lett flise opp treverket. Skal du male huset, og det er utsatt for svartsopp, så påfør sopp- og algedreper før du maler.
Husvask4
Bruk stålbørste der malingen flasser. Kommer du ned til trevirket, så må tregrunning påføres. Rusthindrende maling som Arcanol kan påføres jernbolter og spikre.

Trenger du eksperthjelp?

Endeveden på stående kledning har en tendens til å trekke vann oppover i veden. I levende trær er rørene der for å transportere vann. Er enden porøs og smuldrer, betyr det at råten arbeider. Frisk endeved bør tettes grundig med maling eller olje: spør hos faghandleren. – Hvis malingen flasser noen steder, så skrapes dette med en stålbørste. Kommer du ned til trevirket, må du flekke med tregrunning, sier Lunde. Du kan også få profesjonell hjelp til vårsjekken av huset ditt. – Du kan kontakte en malermester og betale for en time eller to for en gjennomgang. Så kan dere sammen bli enige om fordeling av arbeidet som bør gjøres på huset, sier malermester Jens Petter Lunde.

DETTE TRENGER DU:

1.) Bøtte og svamp eller sprøytekanne/pumpekanne. 2.) Gummihansker. Beskyttelsesbriller. 3.) Kost med forlengerskaft. 4.) Vaskemidler, henholdsvis husvask eller kraftvask.

SLIK VASKER DU:

1.) Forvann husveggen. 2.) Påfør vaskemiddel ved hjelp av vaskekost, svamp eller sprøytekanne. Bruk helst lunkent vann. 3.) Gå over veggen med en stiv kost. Start nederst. Når du skal vaske øverst, sett kosten på forlengerskaftet. 4.) Spyl godt av alle såperester. Start nederst også her. 5.) Etter vaskingen kan du med fordel påføre algedreper som du lar tørke inn.

FORSKJELLIGE VASKEMIDLER

Malingprodusentene leverer de vaskemidlene du behøver for å vedlikeholde husveggene. Enkelte leverer én og samme «husvask» for vedlikehold og rengjøring før maling. Andre har anbefalte rengjøringsmidler for vedlikehold og andre for «malevask». Ikke bruk for sterkt vaskemiddel når du ikke skal male.