Foto: Anne Charlotte Schjøll
Foto: Anne Charlotte Schjøll
Foto: Tommy Olsen
- En sildestim dro hastig forbi oss og blinket så vakkert, det ga meg en fin førjuls¬stemning, forteller Thomas Grosberghaugen til Hytteavisen. Han var en av de tolv som klubben mønstret for å delta i det skandinaviske stor-dykket, der målet var å ha så mange folk som mulig i vannet samtidig. Dykkere fra Norge, Sverige, Danmark, Island, Finland og Litauen hadde således synkronisert sine klokker slik at den 6. desember 2007 kl 20.07 var de alle samtidig i det våte element.

Guiness rekorden
Målet for det felles arrangementet skulle være å få en rekord godkjent av Guiness Rekordbok, og aldri før har så mange gjort det sammen, hele 1757 dykkere på 142 forskjellige steder pustet fra flasker denne desemberkvelden.
- Siden Guiness har svært strenge krav til dokumentasjon ved førstegangsrekorder valgte vi å gå for bare offentlig verdensrekord denne gangen, og det får vi, forteller Grosberghaugen. Å få rekorden innskrevet hos Guiness er nemlig langt enklere dersom det allerede finnes en offentlig verdensrekord. Som betyr at neste år vil man etter alt å dømme komme inn i varmen hos Guiness.

Natten var mørk
Å dykke om natten og om vinteren er ikke for nybegynnere, men stemningen var upåklagelig da de tolv tok seg ut. En liten hummer hyttet dog sint til de tolv tunge froske-menneskene som etter alt å dømme kom uanmeldt på krabaten.
- Om natten er det mange vakre mykkoraller som åpner seg, det var en flott stemning der nede, for ikke å snakke om i hytta etterpå, da det ble fyret i peisen og servert gløgg og pepperkaker, beretter Thomas, som var glad for at Oslofjordens Friluftsråd velvillig stilte hytta på Løvøya til disposisjon for undevannsklubben.

Kart under vann
Hensikten med nattdykket er å sette dykkingen i Norden på kartet, binde dykkere fra landene tettere sammen, og å vise andre hvor spennende og sosial dykkesporten er, året og døgnet rundt. Tone Svee Dahl (30) fra Fredrikstad er idemaker for arrange¬mentet. Hun koordinerer med de lokale arrangørene rundt om i de fem landene i Norden. For den som har lyst til å delta neste år er det fortsatt tid til å ta dykker¬sertifikat. Neste år når rekorden er satt vil det kanskje også vanke en drikk med et visst slektskap til både dykking og Guiness i hytter langs kysten. I det velkjente ølet er gassen som i dykkerflaskene også tilsatt litt nitrogen, ikke for at du skal puste lettere, men for å gjøre boblene i den desemberaktige drikken vakrere.
Les mer om arrangementene i 2005 og 2006 + se bilder på www.nattdykk.com og på www.diversnight.com.