Hytta på flata fikk en avgift på 14.500 og er feltets dyreste hytte målt pr. kvm. tomt. Det er alstå maksimaltakst på denne hytta. Foto: Thor Dag Halvorsen

Bonden strammer grima

Med bakgrunn i 50 år gamle avtaler skrudde grunneier i 2004 plutselig opp årlig festeavgift for enkelte fra 4.000 til 15.000 kr. Én fikk etter hvert et krav på 23.000.
- Vi syntes dette virket grådig og kynisk. Vår hytte er på en knaus ved en støyete riksvei, 400 m fra sjøen. Vi ville ikke betale "markedspris" for noe vi selv hadde skapt, sier Thor D. Halvorsen, en av eierne, som følte seg bondefanget i en virkelighet snudd på hodet. Tingretten valgte imidlertid å se bort fra hytteeiernes syn og grunneier fikk medhold.

Dommeren neglisjerte
Etter å ha anket til Lagmannsretten opplevde hytteeierne en ny nedtur. Dommer Ellen Mo satte sin egen takst etter at hun på egenhånd hadde "dannet seg et inntrykk". Med begrunnelse i tidens høye rentenivå økte hun like greit avgiften med flere tusen. Lagmennene var henholdsvis en eiendomsmegler og en eiendomsinvestor med sans for høye priser.
- Når det gjaldt eierskapet til verdistigningen, mente retten, uten å si hvorfor, at hytta godt kunne ha en lavere "verdi for eier" enn den vi skulle betale festeavgift av, forteller Halvorsen.

Avvist uten begrunnelse
Saken ble anket til Høyesterett, som i 2008 avviste uten begrunnelse. Dette står i kontrast til en dom den 21.09. 2007, der Høyesterett skrev: "verdi¬stigning på festetomt skal tilfalle fester fullt ut". I en nyere dom i Høyesterett vedr. boliger på Øvre Ullern står det at økning i tomteverdi tilfaller festeren.
- Jeg finner ingen annen forklaring enn at det må sitte mange grunneiere i retts-systemet, kanskje bortsett fra på Øvre Ullern. Med dom og avvisning er vi i en absurd situasjon. Vi må betale for økning i verdi som Høyesterett har sagt er vår, sier Halvorsen. Hobbybonden tresker inn 600.000 i året fra et hyttefelt som andre har slitt for, uten selv å ha investert fem øre.

Hyttene ligger ved en tett trafikkert riksvei med mye trafikkstøy, og 400 m fra sjøen. Foto: Thor Dag Halvorsen

Idømt saksomkostninger
Festerne ble i Lagmannsretten idømt 450 000 kr i omkostninger og gebyr på 43 000 kr. Resultatet ble en inntekt for grunneier på bare en tomt over ti år på minst 200 000 som Lagmannsretten i 2004 hadde verdsatte til 350 000.
- Avkastning på grunn er satt ca. lik bankrenter. Vi kan ikke trekke de fra på selvangivelsen. Skal vi selge, har verdien falt dramatisk. Hvem vil ha en hytte med 23 000 i årlig festeavgift, spør Halvorsen. På nabofeltet med like tomter, kom takst-menn i 2004 frem til 120 000 pr. tomt. Her har grunneier forholdt seg til takst, som Ellen Mo neglisjerte.
- For hytter med 50 meters mellomrom er årsavgiften nå hhv. ca kr. 6000 og 17 500 i året.