Foto: Eigil Brynjulfsen

På forskningsstasjonen har det siden 1979 vært satt ut musefeller på samme sted hvert eneste år. "Fangsten" i år skiller seg ut.

- Det har eksplodert totalt, sier han til Ringsaker Blad. Hjemme har han heller aldri hatt så mange mus i kjelleren som nå.

Han forklarer fenomenet med at fjoråret var et svært godt frøår. Dette har gitt festmåltider for musa gjennom vinteren og våren.

 

Bruk maske, ikke støvsug

Nå er det den frøspisende skogmusa som dominerer. Den minste glipe, så finner den veien inn i hytta og lager et herlig sirkus mens du er borte. Men bruk ikke støvsugeren til å fjerne musebæsjen fra gulvet, advarer forskeren. Skomusa kan være bærer av harepest, en bakteriell infeksjon som kan gjøre deg svært sjuk.

- Den spres gjennom luftpartikler, så man bør for all del unngå å bruke støvsuger der mus har vært. Bruk feiebrett, klut og såpevann. Og munnbind. Det gjelder også ved bruk av musefeller, sier han til Ringsaker Blad.

 

Fordel: Lukket boks

En rekke ulike musefeller er til salgs i butikkene. Pågangen er ekstrem, melder mange av utsalgene i disse dager. Eigil Brynjulfsens tips bruker fella Victor, som gir krypet et elektrosjokk når den sniker seg inn til åten i fella. På Facebook-siden Hytter uten strøm, et facebookfellesskap som formidler nyttige tips og god stemning fra norske hytter over det ganske land, postet Brynjulfsen nylig bilde av fangsten i sin batteridrevne musefelle Victor.

«Den er genial. 4 måneder siden forrige sjekk. Aldri hatt mus inne i hytta», skriver han.

Flere andre hytteeiere bekrefter at fella er effektiv og uten lukt. En bruker framhever fordelen med lukket boks. Fellesskjøpet som fører produktet, framhever også at den er "hygienisk" å tømme.

Virket halvannet år

«Skal bli bra å få fangsten i en lukket boks i stedet for å håndtere tradisjonelle musefeller, og spesielt når man kanskje ikke tilbringer like mye tid på hytta som ellers i året heller.»

Peanøttsmør anbefales som åte og batterilevertiden virker å være mer enn akseptabel. En hytteeier som bruker samme felle, forteller at fella har virket med samme batteri i halvannet år.

Her kan du lese en test av Victor.