Messen «Reiseliv 2007 »samler vel tusen utstillere fra mer enn 60 land, og et grovt anslag tyder på at vel én million reisemål blir presentert. Messen åpner torsdag som fagmesse, mens publikum slipper til fra kl. 14 fredag.
En ikke uvesentlig del er norske utstillere – knyttet til det regionale og de lokale reiselivsprodukt. Og som vanlig er de store utenlandsmarkeder som Sverige og Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Spania, Hellas og Tyrkia, Thailand og USA kraftig visuelt til stede.
Apollo er på plass sammen med en rekke andre mindre og mellomstore turoperatører, men du må se langt etter standene til store turoperatører som Star Tour og MyTravel (Ving, Saga og Bridge). De holder seg borte i år fordi de mener at utgiftene til stands i stedet kan komme til nytte i andre sammenhenger. Slik tenker trolig også de to største norske «inngangsdørene» for nasjonal og internasjonal turisme, Oslo og Bergen.
Norges-ferie
Reiselivsseksjonen i Innovasjon Norge (IN) arbeider ikke bare for å trekke utenlandske turister til Norge – den er også sterkt engasjert i å støtte opp om nordmenns ferie i eget land. Innovasjon Norge legger seg ikke opp i hvordan man på lokalt og regionalt hold bygger opp sine reiselivsprodukter, men kommer likevel med gode råd.
Det nye sjefen for reiseliv i IN, Per-Arne Tuftin, med lang erfaring fra forgjengeren Norges Turistråd, legger ikke skjul på at norske reiselivsprodukter i stor grad ikke er «pakket» og tilgjengelige nok. Med tanke også på de norske ferieforbrukerne, mener han produktene må være lettere tilgjengelig og pakket på internett.
Og norsk reisebransje registrerer at den økningen som kan ventes i norsk reiseaktivitet i 2007 – vel 4 prosent – nesten ikke vil komme hjemmemarkedet til gode. Økningen i det vesentlige vil gå til utenlandske markeder med Middelhavet og Spania, Hellas og Tyrkia for sommersesongen og Thailand og Kanariøyene for vinteren.
De fleste ferierer
Ferien – vinter- og påskeferie, for ikke å snakke om sommerferien – er det vi ser fram til når vi har nyttårsaften bak oss. Og feriere gjør de fleste av oss. Befolkningen mellom 16 og 79 år var i alt på vel 5,9 millioner ferieturer i fjor. Det betyr at vel to tredeler av oss var på minst én ferietur i fjor. Erfaringsmessig tar vi minst én ekstratur i løpet av året.
Vel halvparten av ferieturene gjøres innenlands, mens andelen utenlandsferie har økt formidabelt de senere årene – først og fremst til spanske byer og tettsteder der over en halv million av oss var i fjor.
Og så reiser vi fremfor alt langt rimeligere med fly etter fremveksten av lavprisselskaper, og mer systematisk bruk av internett. Det gir oss muligheter til å reise i hvert fall Europa på kryss og tvers for mindre enn det koster å kjøpe noen fancy merkesolbriller. (©NTB)