September i år var den varmeste septembermåneden målt i Oslo siden 1816, med en gjennomsnittstemperatur på over 14 varmegrader. Fra Midt-Norge og sørover satt målestasjon etter målestasjon varmerekord. Til tross for stormene som herjer på Vestlandet, og synkende temperaturer på Østlandet, ligger også oktober an til å bli uvanlig mild.

- De to månedene sett sammen gjør at det ligger an til å bli en av mildeste høstene noensinne målt her til lands, sier Stein Kristiansen ved klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt til Dagsavisen.

 

Ingen gladnyhet

Selv om mange gleder seg over det fine været, er ikke rekordvarm høst en gladnyhet, men snarere et mareritt, mener klimaekspert Jørgen Randers.

- Når folk flest jubler over det milde været, er det sånt som gjør at jeg ikke får sove om natten, sier Randers, som ledet lavutslippsutvalget, er professor ved Handelshøyskolen BI og styreleder i Verdens Naturfond Norge.

Problemet er at selv om også mange nordmenn sier de er bekymret for miljøet, er få villige til å godta tiltak som vil endre deres praktiske hverdag, som strømsparing og dyrere bensin. Til det er de begynnende klimaendringene vi har sett de siste årene rett og slett for behagelige.

- I California og Australia er det lettere å få gjennomslag for tøffe tiltak. Der har heten og tørken ført til skogsbranner, sviktende jordbruk og vannmangel, sier Randers til Dagsavisen.

 

Må våkne

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) deler bekymringen. Derfor satser regjeringen på en landsomfattende klimakampanje til neste år, for å få folk til å våkne.

- Det er vanskelig for mange i Norge å skjønne at farlige klimaendringer er under utvikling. Det oppfattes som positivt at høsten blir varmere, Bjørnøy.

- Koblingen mellom det folk gjør i hverdagen, som hvor mye bil de kjører, og at miljøet endrer seg overses av mange, fortsetter hun.

Bellona-leder Frederic Hauge er ikke enig i at det er vanskelig å overbevise nordmenn om at klimaendringer er farlige.

- Folk flest skjønner tegninga, det er politikerne og byråkratiet som ikke innser alvoret, mener han. (ANB)