Bildet over: Nordmenn flest foretrekker sommerferie i eget land. (Foto: Anne Charlotte Schjøll)

Ustabilt vær til tross, vi slutter tydeligvis aldri å håpe på den norske drømmesommeren.

I en spørreundersøkelse utført av Sentio på vegne av Nationen svarer fire av ti at de skal tilbringe hele sommerferien i sitt eget land. To av ti velger både utenlandsferie og norgesferie, mens drøyt tre av ti planlegger å legge hele ferien utenfor Norges grenser.

Positive resultater

Bjørn M. Bjerke, direktør i NHO Reiseliv, er fornøyd med tallene.

— For verdiskapningen i Norge er det svært positivt at flere ønsker å feriere i Norge enn i utlandet, sier han til Nationen, og fortsetter:

— Vi har hatt vekst i det norske markedet i flere år og det er satt inn ressurser for å markedsføre norske reisemål i Norge. Satsingen har gitt positive resultater.

Mange tror på vekst

Samtidig viser en ny undersøkelse fra Novasol at annenhver nordmann har tenkt å bruke mer enn 10.000 kroner på årets sommerferie, ifølge Nationen.

Og turistnæringen er optimistisk før sommersesongen: 57 prosent av reiselivsaktørene tror på vekst, ifølge Innovasjon Norges turistbarometer.

I distriktene er de imidlertid ikke like optimistiske, etter et svakt 2010.

— I fjor så vi en positiv vekst i sentrale strøk, men distriktene sliter, både når det gjelder norske og utenlandske turister, sier Bjerke til Nationen.

Drar på hytta

Avdelingsleder for reiseliv i Innovasjon Norge, Audun Pettersen, sier til avisen at reisevanene er blitt mer ensrettete.

— Mens de utenlandske turistene er på rundreiser i Nord-Norge og på Vestlandet, er nordmenn bundet opp til hytta, eller drar på besøk til venner og familie, sier Pettersen.

Han mener bygdeturisme er redningen for distriktene.

— Mange nordmenn ønsker å overnatte på gård og søker seg tilbake til det ekte og autentiske, sier Pettersen til Nationen.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE