"Småbruk" er et av de mest populære søkeordene på finn.no. Men mange lar det bli med drømmen. Det vil landbruksminister Lars Peder Brekk gjøre noe med.

 

I Landbruksmeldingen, som nettopp ble lagt fram, signaliserer han og Regjeringen at de ønsker større omsetning av ubebodde landbrukseiendommer, og at mindre eiendommer i bygdene blir brukt mer aktivt, både til bosetting og fritid. I dag er rundt 33.000 landbrukseiendommer uten fast bosetting.

– Mange ønsker en eiendom som er større enn vanlig, men ikke en stor gård. Kanskje de vil ha en liten skogteig, og muligheten til å hogge litt ved. Det er det vi kaller livsstilseiendommer, sier Brekk.

LES OGSÅ: Her vil flest kjøpe seg hytte

Men så enkelt er det ikke alltid:

– Det er mange som ønsker å kjøpe småbruk, og det er mange som ønsker å selge småbruk. Det er et paradoks at de to «køene » ikke møtes bedre. De som vil kjøpe, tror det er umulig å få kjøpt, mens de som vil selge, tror det er umulig å få solgt. Markedet fungerer ikke på en normal måte. Det ønsker vi å gjøre noe med. Ved å få de to gruppene til å møtes, får vi en vinn/vinn-situasjon, sier Brekk til Hytteavisen.no.

Vil heve grensen for priskontroll

Han tror mange vegrer seg for å kjøpe fordi de tror markedet er strengt regulert med boplikt og konsesjon.

– Men det er ikke riktig. I 2009 økte vi arealgrensen for fritak fra odelsrett og boplikt fra fem til 25 dekar. Priskontrollen i forhold til konsesjon ble hevet til 1,5 millioner, sier Brekk.

Gjennom Landbruksmeldingen vurderer Regjeringen å heve grensen for når kommunen kan gå inn og kontrollere prisen på gårder ytterligere.

– Flott at det blir lettere

For direktør Finn Tveter i Norges eiendomsmeglerforbund er dette godt nytt.

– Dette høres helt riktig ut. Mange småbruk blir overtatt av arvinger som ikke gjør noe med dem. Og alt som ligger brakk, er noe dritt. Det er flott at det skal bli lettere å kjøpe for dem som ønsker å ta vare på eiendommene, sier han.

LES OGSÅ: Alpin- og hotellfritt hytteområde

Han bekrefter at småbruk er populære salgsobjekter.

– Vi hadde jo et eksempel på Mylla nettopp, der et småbruk gikk for fire ganger taksten. Mange ønsker fritidsboliger i landlige områder, særlig de som ligger i rimelig avstand til pressområder, forklarer Tveter.

Ny delingspraksis

Ikke uventet mener landbruksministeren at norske bygder trenger mer aktivitet. Det vil han få til blant annet gjennom å gjøre det enklere å dele opp landbrukseiendommer. I dag er det delingsforbud. Ønsker man for eksempel å selge ut jord og skog, må man søke om dispensasjon.

– Gjennom ny delingspraksis vil flere få muligheten til å finne drømmestedet. Vi vil lempe på reglene slik at det blir enklere å skille ut hyttetomter, sier Brekk.

– Strålende, er Tveters reaksjon.

LES OGSÅ: – Du må være litt idealist for å slå til

– Slik blir det også mer liv i bygda. Se for eksempel på et sted som Hemsedal. Hva ville det vært uten fritidsbebyggelsen, spør Tveter, og legger til at det er flott at Senterpartiet nå er på gli for å lempe på reglene rundt landbruket.

Brekk understreker at de fortsatt vil ivareta at jorda blir drevet, og at de i større grad ønsker at eier og bruker er en og samme person. Han sier de også vil holde åpent for at enkelte kommuner kan kreve strengere praksis.

Landbruksmeldingen blir nå sendt til Stortinget for behandling.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE