Fylkesmannen i Østfold har siden 2004 jobbet med å utforme verneforslaget som har sin bakgrunn i en stortingsmelding fra 1991/92. Allerede den gang var det klart at norske myndigheter var innstilt på å gjøre deler av Hvaler-skjærgården om til nasjonalpark.
– Vi foreslår å verne til sammen 354 kvadratkilometer. Av dette er 14-15 kvadratkilometer landareal. Hovedpoenget er å sikre de store landskaps- og naturområdene på Ytre Hvaler varig vern, samtidig som vi legger til rette for at allmennheten fremdeles kan bruke området til rekreasjon, sier Ottar E. Krohn hos Fylkesmannen i Østfold til NTB.

Stolt ordfører
– Ytre Hvaler blir landets første marine nasjonalpark. Vi får et overordnet vern av et område som er utsatt for et stort miljømessig press. Det har vi stor grunn til å være stolte av, sier Hvaler-ordfører Paul Henriksen (Ap) til NTB.
Dersom forslaget går igjennom, blir det stans i bygging av hytter og veier i ytre deler av Asmaløy, Vesterøy, Herføl og Kirkøy og alle utenforliggende øyer og skjær. Men ordføreren lar seg ikke bekymre av dette.
– Kun 10 prosent av verneområdet er land, og disse områdene er allerede underlagt et strengt vern. Dessuten vil hytteeierne fremdeles ha mulighet til å bygge våtrom eller gjenreise hytta ved brann, sier Henriksen.
Han er langt mer bekymret for rekefiskerne som vil få sitt virke begrenset av to store trålfrie soner.

Fiskerne negative
– Vi er i utgangspunktet negative til denne delen av verneplanen. Vi vil bli fratatt rettigheter vi har hatt i hundrevis av år. I vårt høringssvar vil vi be om at disse trålfrie sonene gjøres så små som mulig, sier rekefisker Frank Askeli til NTB.
Han mener de miljømessige utfordringene vil kunne løses uten å innføre slike soner.
Mandag gikk startskuddet for høringsrunden som lokalt skal være avsluttet 30. juni. Sentrale høringsinstanser har fått frist til 15. august med å sende inn sine svar, før hele forslaget havner til behandling hos Direktoratet for naturforvaltning og regjeringen.
Også på svensk side arbeides det med et vern i de samme havområdene. Kosterfjord nasjonalpark i Sverige vil etter planen bli åpnet i 2009, året etter Ytre Hvaler nasjonalpark. Da vil det bli et sammenhengende norsksvensk verneområde fra Søsterøyene til sør for Koster. (©NTB)