– Det dreier seg mer om evnen enn om viljen, bedyrer rådmann i Alvdal, Erling Straalberg (bildet over), som påpeker at Malmlaft er en viktig bedrift i kommunen og at det vil være et tap for kommunen hvis den forsvinner.

Likevel mener han Alvdal kommune ikke har råd til å kjøpe eiendommen til Malmlaft på Plassen industriområde for fire millioner kroner slik bedriften har søkt kommunen om. Det ville ført til at kommunen ikke har igjen noen midler til annen næringsutvikling eller uforutsette utgifter, melder Østlendingen.

– Sånn som situasjonen er nå så er det for mye penger, sier han. Formannskapet i Alvdal kommune behandler saken 18. august.

Les også: Malmlaft vil ha hjelp over kneika

Tok stort aksjeutbytte

I 2006 solgte Alvdal kommune sin andel i Malmlaft fordi bedriften var solid og det ikke var behov for kommunal eierkapital. Rådmannen mener det var et riktig valg der og da, og påpeker at bedriften hadde sitt beste år etter salget.

Men så kom finanskrisa og Malmlaft som da besto av fem produksjonssteder i fem kommuner måtte kutte og permittere. I tillegg tok daværende eier, Cato Haugen, ut 3,250.000 kroner i utbytte i 2007 gjennom eierselskapet Malmlaft holding. Rådmannen regner alle disse faktorene som bakgrunn for at bedriften i dag har en anstrengt likviditet.

Les også: Rekordmange vil kjøpe hytte

Ser ingen alternativ

Malmlaft har laget en omstillingsplan for hvordan den skal komme seg ut av den vanskelige situasjonen. I tillegg til en avtale med kommunen innebærer den avtale med Sparebanken Hedmark og tidligere eier Cato Haugen. S

traalberg mener avtalen med Haugen er ugunstig for Malmlaft og et minimumskrav for at kommunen i det hele tatt skal vurdere søknaden er at den avtalen reforhandles.

Rådmannen legger til at det kunne være mulig for kommunen å ta opp lån for å kjøpe eiendommen, og at Malmlaft dekket renter og avdrag på lånet. Men han er usikker på om det vil lette bedriftens likviditet. Summen Malmlaft har lagt opp til å betale i leie vil heller ikke dekke utgiftene. Dermed vil det bli en delvis subsidiering av bedriften, noe som reiser betenkeligheter med tanke på regelverk for konkurranse.

Skuffet

Daglig leder i Malmlaft, Ole-Petter Sætre er skuffet over rådmannens innstilling, og håper politikerne ser saken annerledes enn rådmannen.

– Det er så klart ikke det vi håpet på. Det blir en vanskelig situasjon for oss hvis vi ikke får med kommunen på noe, sier han og understreker at de er åpen for andre løsninger med lavere innsats for kommunen.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE