Av Leif Magne Flemmen post@hytteavisen.no

Energiselskapet har varslet alle hyttekundene i de aktuelle områdene om sine planer. Det er nødvendigheten av å fornye det gamle kraftledningsnettet som har utløst behovet for å vurdere alternative løsninger for en rekke områder og hytter i Hasvik og Hammerfest. En reinvestering blir uforholdsmessig kostbar, mener energiselskapet.

Omlegging kommer
Flere områder spesielt på Vestlandet og i Nord-Norge vil etter hvert bli tvunget til å gjennomføre den samme prosessen som Hammerfest Energi nå har initiert. En rekke steder leveres strømmen over et linjenett som ble bygget for mange årtier siden. Dette må i årene som kommer enten fornyes, eller man må søke andre løsninger som den i Finnmark. 
 
- Vi snakker om fritidsboliger som gjennomgående er lite i bruk. Mange eiere bor langt unna, og bruken begrenser seg for de fleste til sommeren, sier Holst og legger til at mange hytter ikke en gang benyttes årlig. Han finner det lite sannsynlig at selskapet vil bygge et nytt nett for å dekke behovet for de 8-10 områdene som blir omfattet av en sanering av linjene fra 50-tallet.
 
Fritak fra leveringsplikt
- Når vi har fått tilbakemeldingene vil vi vurdere en prosess mot NVE. Vi må ha fritak fra den lovbestemte leveringsplikten dersom planene våre skal realiseres. Så lenge det er snakk om fritidsboliger anser vi imidlertid mulighetene for fritak for å være stor, sier Holst.
 
Energiselskapet regner med at solcellepanel vil gi tilstrekkelig med energi til de aller fleste hyttene. I noen tilfeller kan det bli aktuelt også med aggregat. Investeringene i anlegg vil energiselskapet bære, mens den videre drift og vedlikehold av anlegget blir den enkelte hytteeiers ansvar. Omleggingen vil eventuelt skje over en periode fra 2-8 år.
 
Hytteeiere protesterer
Hytteeier Ove Mathisen fra Hammerfest er blant dem som reagerer sterkt på energiselskapets planer. Til NRK Finnmark sier han at han og andre hytteeierne på Sørøya blir utsatt for en forskjellsbehandling som reduserer verdien på hyttene deres.
 
– Vi ser at de bygger ut strømnettet overalt ellers når det gjelder hytteområder, mens Hammerfest kommune skal bygge det ned. Vi har et kjempefint rekreasjonsområde på Sørøya, men det at de tar strømmen fra oss gjør det jo mye mindre attraktivt,  sier han til NRK.