Det er Fylkesmannen i Nord-Trøndelag som har opphevet et kommunalt vedtak i Vikna fra desember 2006. For det første blir Vikna kommune nektet å unndra en bestemt gruppe eiendommer fra eiendomsskatt. For det andre får kommunen en smekk over fingrene for å ha vært for grådige med sine 4.000 faste innbyggere, ved å innføre for høy skatt på boliger, melder Kommunal Rapport.

Vikna, et frodig øyrike på kysten nordvest i Nord-Trøndelag, består av nærmere 6000 øyer, holmer og skjær med til sammen 2.430 kilometer kystlinje. "Den unike skjærgården byr på muligheter for rekreasjon og friluftsliv med blant annet sjøfiske, dykking, padling, jakt og turgåing hele året", forteller Vikna kommune på sin hjemmeside.

Det er lenge siden kystkommunen innførte eiendomsskatt i kommunesenteret Rørvik. Da anledningen dukket opp til å innføre eiendomsskatt i hele kommunen, vedtok kommunestyret at alle unntatt hytteeierne skulle beskattes. – Tanken bak å unnta hytter var at de fleste hytteeiere i Vikna også bor i kommunen. Dermed ville vi unngå at de fikk skatt på to eiendommer. I tillegg ønsker vi flere hytter og tenkte at et fritak ville stimulere til hyttebygging, sier ordfører Karin Søraunet (KrF) til Kommunal Rapport.

Men fylkesmannen har altså fastslått at dette vedtaket er ulovlig etter eiendomsskattelovens paragraf 3: "Kommunestyret kan skrive ut eigedomsskatt på faste eigedomar i heile kommunen, eller i klårt avgrensa område som heilt eller delvis er utbygde på byvis eller der slik utbygging er i gang".

Kommunen får også refs for å ha vedtatt innføring av en skatt på tre promille. Loven sier at eiendomsskatten skal være to promille i innføringsåret. Selv om kommunestyret i Vikna hadde til hensikt å skjerme hytteeierne, tar nå kommunen eiendomsskatt også på fritidsboliger. Da det ble klart at vedtaket som gjaldt 2007 var ulovlig, vedtok politikerne umiddelbart at eiendomsskatt skal omfatte alle eiendomstyper i hele øyriket - også hytter.