Dermed innledes også høstjakta for alvor i Norge. Snart følger rypejakt, elgjakt, rådyrjakt og hjortejakt.
141.000 jegere deltar i en eller annen form for jaktutøvelse i Norge, får NTB opplyst i Statistisk sentralbyrå (SSB).

For sprekinger

Villreinjakta er for mange høstens store opplevelse høyt til fjells og ofte med lange utmarsjer på utkikk etter reinsflokkene. Av alle jaktformer er villreinjakta blant dem som virkelig setter krav til god fysikk hos jegerne.
I fjor ble det gitt fellingstillatelse for 10.214 villrein, mens 4.817 dyr ble skutt. Det gir en fellingsprosent på 47. Fellingsprosenten har historisk variert mellom 36 og 55 prosent de siste årene, opplyser seniorkonsulent Johan Danielsen i Direktoratet for naturforvaltning (DN) til NTB.

Hardangervidda

Antall jegere har også variert mye. Det var 10.206 jegere på villreinjakt så sent som i 2001. Men tallet på jegere har også vært lavere enn fjorårets 8.096.
Om bestanden av villrein sier Danielsen at den er rimelig stabil på et moderat nivå. Det er mindre dyr i Setesdalsheiene og på Hardangervidda enn tidligere, mens Rondane i øyeblikket har en veldig sterk stamme på mellom 3.500 og 4.500 overvintringsdyr.
Likevel er det på Hardangervidda det fortsatt er mest villrein i Norge. Vinterstammen er på rundt 7.000 dyr i dette området, og det er gitt fellingstillatelse for 3.500 under årets villreinjakt.

Tatt av ras

I Snøhetta-området er det en spesiell situasjon som følge av tragedien sist vinter der 245 villrein ble tatt av et snøras i Svarthøe nord for Lesjaskog/Bjorli. Det var mest simler (hunndyr) og kalver som omkom.
– Vi regner med at 70 prosent var simler, sier nemndsekretær for Snøhetta villreinområde, Lars Børve, til NTB.
Dette gir en spesiell situasjon for årets villreinjakt i den vestlige delen av Snøhetta-området. Mens det i fjor ble gitt en fellingskvote på 400 dyr i dette området, er kvoten i år redusert til 80 dyr. I år blir det også felling av kun hanndyr.
– Det vil ta to-tre år før vinterstammen er oppe på en akseptabel stamme på 500 dyr i området og kjønnsfordelingen er normal igjen, sier Børve. Før tragedien i vinter var det 650 villrein i området. (©NTB)