Foto: svenskatorp.se

Åpent brev fra Foreningen Norske Torpare

Kjære Erna, Bent og Bjørnar!

Dere er til vanlig bra folk som gjør en solid innsats for fellesskapet under pandemien. Tusen takk for det!

Men det er en ting vi alle synes er pussig: Hvorfor skal vi andre påføres en masse regler og pålegg som dere selv ikke praktiserer, forstår eller respekterer?

Erna og familien dro på hyttetur hvor de rotet med smitteregler og egne anbefalinger. Bjørnar synes det er stas å dra på hotellnachspiel. Og Bent, ja han liker å dra på hyttetur fra Oslo til Rogaland i ferier, helger og nå til påsken.

Vi mener det er menneskelig å feile. Og vi mener det bør være rom for tilgivelse. Men kan ikke disse smått

pinlige og dobbeltmoralske hendelsene også være en påminnelse om at «det er ingen skam å snu»?

Vi er ca. 12.500 norske familier som har vårt fritidshjem i Sverige. Det virker nesten utrolig, men vi har måttet gå rettens vei for å få lov til å overnatte i eget hjem. Og vi vant denne rettssaken i Oslo Tingrett. Forbudet står rett og slett ikke i rimelig forhold til effekten av en så inngripende handling fra staten, når smittevern kan oppnås like godt ved å være i karantene i våre svenske hjem

Likevel dundrer regjeringen og staten av gårde en anke – og trenerer våre muligheter til å bruke våre egne eiendommer.

For Bent Høie er det «helt innafor» å krysse halve Norge for å komme til sitt private fritidshjem. Men for oss som tilfeldigvis har en svenskegrense på vår vei til vårt hjem, så blir vi behandlet som annenrangs borgere og smittespredere. Selv om eiendommene ligger i grisgrendte strøk med lavere smittetrykk, og vi kjører rett til eiendommen og ikke møter andre. Akkurat slik FHI og Helsedirektoratet har anbefalt er smittefaglig forsvarlig og med en tidsbegrensning på 72 timer. Gjennom et helt år har vi tilbudt staten å leve som i karantene når vi er der.

Nå synes vi tiden er inne for litt lem- pelighet og praktisk tilnærming fra politikerne. Kjære Erna, Bent og Bjørnar: Etter å ha blitt hengt til tørk for egne blundere og dobbeltmoral den siste tiden, kanskje kan dere endelig forstå vår sak?

Vi ønsker kun å få lov til å bruke sunn fornuft og vår egen eiendom, som nå er i forfall etter en vinter med vannskader, museinvasjon og inn- brudd. Dere har frem til nå valgt oss ut som ufrivillige ofre og en del av symbolpolitikken. I over ett år er vi nektet å overnatte i våre fritidshjem.

Kanskje er det på tide at dere bruker litt godt skjønn og gir oss en dispen- sasjon? Vi vil jo bare gjøre akkurat det samme som Bent, bare litt stren- gere – og med mindre smitterisiko.