Hankø-rettssak1_640x427
Slik ble hyttene i Husebukta lagt ut for salg i sommer. (Salgsannonse)

Bildet over: Harald Zwart forsvarer innholdet i en ny film om hyttene i Husebukta. (Arkivfoto: Geir A. Carlsson)

Motstanderne av utbyggingen på Hankø varsler rettssak, og tidligere i uken ble det offentliggjort en ny film som skal vise hvordan hyttene blir seende ut i terrenget. Rasmus Os, som representerer utbyggeren Hankø Utvikling, uttalte følgende til Fredriksstad Blad:

– Denne filmen er ikke noe annet enn en stor suppe av løgnaktige påstander, propaganda og misvisende illustrasjoner det ikke er verd å bruke ressurser på.

LES OGSÅ: Varsler rettssak mot utbygging

Nå slår Harald Zwart tilbake, melder Fredriksstad Blad.

– Dersom Os kan peke på hvor det er feil, så retter vi gjerne opp i det. Vi har fått noen til å lage 3D-illustrasjonene basert på utbyggers egne tegninger og plankart. Bortsett fra Forsbergs egen advokat og en generell uttalelse fra grunneier Holm, er det kun Forsberg selv som snakker i filmen, påpeker Zwart i en e-post til FB.

– Fra rammetillatelsen

Han slår fast at fakta som kommer opp som tekst i filmen er løftet rett fra rammetillatelsen og utbyggers beskrivelse av prosjektet.

LES OGSÅ: Flertall for hytter på Hankø

LES OGSÅ: Varsler rettssak om Husebukta

– Så hvor feil kan det være, spør Zwart.

FB: – Henning Forsberg og utbyggerne mener Husebukta vil forskjønnes av en utbygging. Dere mener det stikk motsatte. Hvorfor?

Harald Zwart: – Fordi bygningstettheten er for stor og er et massivt inngrep. Denne utbyggingen fremstår som et effektivt stengsel for fri atkomst til øya både for hyttebeboerne og lokalbefolkningen. Forsberg og hans investorer forsøker å «selge» dette som noe «vakkert» fordi dette har en enorm økonomisk oppside for dem. I virkeligheten setter de egen profitt foran fellesskapets interesser. Deres drivkraft er ikke å «forskjønne Hankø». Å tro det, er naivt.

– Ingen sabotasje

FB: – Utbygger mener dere nå driver ren sabotasje av lovlig fattede demokratiske vedtak. Hva er din kommentar til det?

Harald Zwart: – Dette er ingen sabotasje så lenge vi lever i et fritt land. Vi har en lovforankret adgang til å få prøvet en privatrettslig avtale, en såkalt servitutt som ble inngått 1910 nettopp for å sikre Hankøs særpreg. Påstanden om sabotasje er oppsiktsvekkende når den kommer fra en jurist man skulle tro hadde innsikt i og respekt for rettsstaten og dens bærende prinsipper.

Les tidligere publisert kronikk mot utbygging av Husebukta

LES OGSÅ: Fylkesmannen godkjenner 40 utleiehytter på Hankø

FB: – Det er få som direkte blir berørt av en eventuell utbygging. Hvorfor betyr denne saken så mye for dere?

Harald Zwart: – Det er direkte feil at bare noen få blir berørt. Hele nærområdet og store deler øya blir berørt av dette. Husebukta er selve inngangsporten til Hankø. Dermed blir alle turgåere og andre besøkende sluset inn i en spissrotgang gjennom en massiv hytteby. Befolkningen øker med en fjerdedel, og parkeringen øker enormt på fastlandssiden uten at en eneste ny parkeringsplass er kommet til. Det er som om et stort vepsebol flytter inn i hagen til naboen. Det kommer til å påvirke deg uansett hvor du holder til i området, mener Zwart.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE