Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Drikk mer på varme dager

Når solen steker fra skyfri himmel og svetten siler er det viktig å drikke for å erstatte væsketapet. Vann er det beste når kroppen trenger væske.
1119513516
Under normale omstendigheter anbefales det å innta ca. 1 1/2 liter væske daglig.

Hos de fleste av oss vil en naturlig følelse av å være tørst gjøre at vi automatisk får dekket kroppens væskebehov. Med små barn og eldre mennesker skal man imidlertid være ekstra oppmerksomme fordi normal tørste ikke alltid er tilstrekkelig.


Kroppen har bruk for omtrent 2 1/2 liter væske i døgnet. Gjennom maten vi spiser får vi tilført ca. 1 liter væske, så under normale omstendigheter anbefales det å innta ca. 1 1/2 liter væske daglig.


– For å unngå å bli slapp og uvel i sommervarmen bør du passe på å få i deg nok væske. Kroppen trenger væske for å opprettholde alle sine livsviktige funksjoner, og for å kunne oppta og transportere næringsstoffer, sier fungerende avdelingsdirektør Kari Sygnestveit i Sosial- og helsedirektoratet.


Sjekk urinen

Får kroppen i seg for lite væske, merkes dette på urinen. Om morgenen er urinen gjerne mørk. Om dagen bør urinen ha en lys og gjennomskinnelig farge. Det er et godt tegn på at kroppen får nok væske. Mørk urin om dagen er gjerne et tegn på at kroppen har fått i seg for lite væske. For lite væske kan resultere i uttørring. Symptomer kan være kvalme, svimmelhet og konsentrasjonsvansker.


Drikk vann

Kaffe, te og andre drikker som inneholder koffein er vanndrivende. Drikker man mye av det, er det viktig å få i seg ekstra vann for å komme i væskebalanse. Vann slukker tørsten effektivt og inneholder ikke sukker, alkohol eller fett.


– Å drikke vann er en vanesak. Dersom du har vann lett tilgjengelig, har du mye lettere for å huske på å drikke det. Ha alltid en mugge med vann stående kjølig hjemme eller på arbeidsplassen. Frisk gjerne vannet opp med sitronskiver eller skiver av slangeagurk. Kan du gjøre deg ekstra flid, er bær frosset inn isbiter både dekorativt og godt, sier Sygnestveit.


Se opp for salt og natrium

Mange foretrekker naturlig mineralvann eller kildevann (Farris, Olden, Ramlösa) som drikke enten til måltider eller tørstedrikke utenom måltidene. Disse drikkene kan være et godt alternativ til sukkerholdig brus, men vær oppmerksom på innholdet av salter, særlig natrium. Natriuminnholdet i et gjennomsnittlig norsk kosthold er for høyt, og for enkelte med høyt blodtrykk er det viktig å være oppmerksom på natriuminnholdet i naturlig mineralvann også.


Væsketap under trening

Ved hard trening, høy lufttemperatur eller feber skiller kroppen ut ekstra mye væske. Da er det viktig å drikke regelmessig. Hvor mye vann en trenger avhenger av ulike faktorer: Hvilket klima det er der du bor - om det er varmt eller kaldt, tørt eller fuktig. Hva du gjør, om du har tungt fysisk arbeid, trener eller beveger deg mye. Det er viktig å få i seg nok væske både under og etter aktivitet. Man skal drikke før tørsten melder seg, for tørste er ofte et tegn på at væskebalansen allerede er i ulage.


Tips:

En god måte å få dekket både daglig væskebehov og behov for vitaminer og mineraler kan være:

  • ett glass juice
  • ½ liter magert melkeprodukt
  • maks ½ liter kaffe/te
  • slukk resten av tørsten med vann

Kilde og bilde: Matportalen.no