Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Helsebringende glede

Å gå en tur i skog og mark er forbundet med glede, ro og rom til ettertanke. Et ekstra gode er at all tiden du tilbringer ute og i bevegelse også er helsebringende. Nå vil DNT i større grad fokusere på de helserelaterte fordelene med friluftsliv.
gutt_i_dal
En tur på fjellet gjør godt i sinnet. Foto: Gjøvik og Toten Turlag
– Naturopplevelser er for mange øyeblikk av lykke, men både psykisk og fysisk gir dette også langtidseffekt i forhold til helsa. For å oppleve naturen må man komme seg ut i den og ha tid til å være i den. Aktiviteter hvor hjerte og lunger må jobbe litt ekstra, er godt for den fysiske helsen. Utsiktene, vakre vann, dyrespor og lysegrønne vårdager er medisin for den psykiske helsen. Dette gjør naturen til det perfekte helsestudio, og DNT er med på å legge alt til rette, sier Jorunn Sanderud. Hun er prosjektmedarbeider i DNTs folkehelsestrategi, som legges fram for foreningens landsmøte på Mo i Rana i juni.

 

Aktiv livsstil for nye målgrupper

DNT har som hovedmål å få den norske befolkningen på tur. Foreningens aktivitetstilbud viser stor bredde landet rundt. Her er alt fra enkle trilleturer for nybakte foreldre til avanserte grotteturer for fjellnerdene, faste turdager for seniorer og fellesturer for folk flest. I sin folkehelsestrategi vil DNT jobbe for også å nå nye brukergrupper, som ikke-etniske nordmenn, funksjonshemmede og skolebarn- og ungdom – og motivere til økt fysisk aktivitet.

– Vi har et sterkt ønske om å komme ut til nye grupper som ikke tidligere har vært interessert i friluftsliv. Flere lavterskeltilbud utredes. Blant annet ønsker vi å tilby såkalte "Turer for alle", som er lette turer hvor også funksjonshemmede kan delta. Målet er at de som er med skal oppleve gleden ved å være ute, være i aktivitet på et nivå som passer den enkelte og erfare fellesskapet ved å være på tur med andre, forklarer Sanderud.

Sikre arealer

En fottur i Tafjordfjella gir minner for livet. Foto: Ålesund-Sunnmøre Turistforening
Tilrettelegging er en vesentlig side av folkehelsestrategien, og Sanderud understreker at DNT sentralt og medlemsforeningene lokalt vil fokusere enda mer på arbeidet med å merke stier og løyper, sikre arealer, særlig i bynære strøk. I tillegg blir det behov for å gjennomføre tiltak for å nå de nye målgruppene, som økt markedsføring av friluftslivets gleder blant etniske minoriteter, sikre adkomst for funksjonshemmede og virke aktivt i forhold til friluftsliv i skolen.

– DNT ønsker å motivere hele befolkningen til en aktiv livsstil. Med over 200 000 medlemmer er Turistforeningen Norges største friluftsorganisasjon, men vi vil nå bredere og lengre og vise at et aktiv liv under åpen himmel gir gleder for livet – og god helse, konkluderer Sanderud.

Her er mer lesestoff om DNTs helsesatsing.

Tekst og bilder: DNT
Tekst: