Arkivfoto

Hytter er knust til pinneved og en lang rekke hytter er skadet – totalt eller delvis. - Det er enorme krefter som er i sving. Jeg har vært her oppe i 20 år, men aldri sett makan til dette, sier Lasse Fossedal til Bergens Tidende. Kjelleren i hans egen hytte var full av vann søndag morgen. Han er glad for at det ikke var noen i hyttene som ble verst skadet. Enorme krefter har vært i sving, sier Fossedal. 

Les også: Sjekk hyttetaket

Ved skitrekket hadde en stor sørpeelv feid ned et uthus. Massene flyttet taket rundt femti meter fra det opprinnelige stedet.

- Folk som har hytte her, bør ta turen opp snarest råd for å se at ting er på stell. Alle jeg har snakket med forteller om en eller annen skade på hytten sin, sier Fossedal til avisa.
 
Store nedbørmengder kombinert med tele skaper problemene. Vannet blir liggende på overflaten og når snøen er mettet av vann raser den ut. Der den vanntrukne snøen blir liggende på taket, representerer tyngden en stor fare for sammenbrudd i konstruksjonen.
 
 
Det har falt totalt 126 millimeter nedbør i Kvamskogen siste to døgn. 86 av dem kom mellom klokken seks lørdag morgen og klokken seks søndag morgen.
 
- Vi er vant til mye nedbør opp, men noe liknende til dette har vi aldri opplevd, sier Tina Albrechtsen. Hun har hytte rett ved skitrekket i Furudalen. Hun forteller til BTat de store nedbørmengdene har ført til at store snøflak bare har løsnet og seilt nedover i terrenget, og at elvene har tatt helt nye veier.