Ula2
På toppen av fjellet Ulakollen, bak Bjørn Arne Hovland, er masten som uler plassert. (Foto: Atle Møller)

Bildet over: Folk har sett seg lei av bråket fra en mast som bråker i idylliske Ula. (Foto: Atle Møller)

Torsdag kveld holdt støyen på sammenhengende i tre timer. Beboeren beskriver bråket som gjentagende hyling og uling. Sommeridyllen Ula huser for øvrig også mange fritidsboliger.

– Vi som bor i Ula, er jo vant til at det uler og blåser godt rundt husveggene, men dette er helt forferdelig, sier Bjørn Arne Hovland til Sandefjords Blad.

Hører støyen godt

Han bor i Ularønningen, rett bak masten som er montert på Ulakollen. Når det blåser fra sør eller sørøst, hører han og kona støyen meget godt.

– Det blir en form for lydforurensing og er et allment problem, sier han.

Hovland forteller at det er montert en vindmølle på antennen. Han mener det er denne som lager den verste lyden.

– Vindmøllen går rett og slett helt av skaftet når vinden tar seg opp.

Ikke godkjent

Det er ikke første gang telemasten diskuteres i Ula. Den og en ytterligere mast, som ble plassert ved innseilingen til Ula, ble oppført av teleselskapet Direct Connect i 2010. Da var det mange som protesterte, særlig fordi de syntes mastene var til sjenanse.

Vindmøllen går rett og slett helt av skaftet.

LES OGSÅ: Vindmåling straks i gang i Engerdal

Samtidig viste det seg også at selskapet ikke hadde fått godkjenning fra kommunen, bare fra grunneier. Dermed dro planutvalget på befaring, og det ble vedtatt å fjerne begge mastene.

Men så kom det en klage på vedtaket fra en Ula-beboer. Dermed gikk saken til Fylkesmannen i Vestfold. Der ligger den fremdeles.

Masten gir nett til åtte

De to bredbåndsmastene er plassert i Ula på oppdrag fra 12-kommunesamarbeidet i Vestfold. I dag får åtte Ula-beboere nettilgang ved hjelp av disse mastene.

LES OGSÅ: Dette er ulovlig

Hovland er ikke imot at teknologien utvikler seg. Han er opptatt av at folk i Ula skal ha nettilgang, men han synes det går en grense et sted.

– Jeg forstår at det må monteres master for å få til dette, men teknologien kan ikke gå på bekostning av oss som bor her.

Skal fjerne «bråkemasten»

Daglig leder i Direct Connect har fått beskjed om støyproblematikken og har bestemt å fjerne masten.

LES OGSÅ: Måler vinden på Hvaler

– Vi jobbet med en alternativ løsning der vi tenkte å flytte den ene masten og la den på Ulakollen stå, men nå kommer vi til å fjerne masten på Ulakollen og prøve å få flyttet på masten ved innseilingen, sier Jan-Tore Dannemark, daglig leder i Direct Connect.

Masten som ikke bråker, er plassert i et friområde. På grunn av flere protester, har teleselskapet kommet fram til at de vil finne en alternativ plassering. Dette er det Fylkesmannen i Vestfold som avgjør om de får lov til.

Lover ikke stille jul

– Vi mangler kun et innspill fra Direct Connect før saken er ferdig behandlet hos oss, sier Per Arne Andresen, fungerende avdelingsleder ved avdeling for bygg, beredskap og bevilgning hos Fylkesmannen i Vestfold.

Når det gjelder den bråkete masten, bekrefter daglig leder Dannemark at det er mastens vindmølle som lager bråk ved sterk vind. Men han har aldri hørt det selv.

– Vi har nærmere 80 tilsvarende master rundt om i Norge, og vi har aldri fått klager på noen av dem, sier han.

Det er usikkert når Direct Connect får fjernet masten på Ulakollen. Dannemark kan ikke love at det blir gjort før (j)ul.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE