Det er i en artikkel i Byggeindustrien om utviklingen i den norske produktiviteten at Bjørn-Erik Øye, som jobber ved det anerkjente Prognosesenteret, forteller om sine personlige erfaringer med norske håndverkere.

Den norske bygg- og anleggsbransjen står overfor alvorlige utfordringer, mener Øye. I norsk økonomi øker produktiviteten, mens denne næringen viser et helt motsatt bilde.

Fra vondt til verre

– Faktum er at produktiviteten i BA-næringen defacto har sunket med om lag 60 % fra tidlig 90-tall, mens gjennomsnittlig produktivitet for alle andre næringer har gått opp med rundt 50 %, skriver Øye og hevder bransjen har gått fra vondt til verre.

Han trekker fram to parallelle prosjekter han har gjennomført det siste året for å belyse poenget.

– Eksemplene er ikke til fordel for norske håndverkerholdninger, slår Øye fast.

LES OGSÅ: Du må feie hyttepipa selv

Tilfeldigheter ville at han i vinter skulle gjennomføre to i prinsipp like investeringer på familiens hytte i Nesbyen og på sommerhuset i Finland. Dette ga ham i praksis en enestående anledning til å observere finske håndverkere versus norske.

Produktivitetstall viser at man i Finland bygger om lag 30 % billigere enn i Norge. Dette sier imidlertid ikke noe om håndverkeres holdninger eller gjennomføringsevne, framholder han.

Parallelle prosjekter

De parallelle prosjektene gjaldt installering av frostsikkert vann/avløp + montering av vanntoalett/dusjkabinett og baderomsmøbler.

– Enkle prosjekter, men de involverte likevel maskinentreprenør, elektriker, rørlegger, snekker og offentlige etater. Begge prosjektene ble fjernstyrt, d.v.s. gjennomført som en slags muntlig totalentreprise hvor rørleggerfirmaene ble en slags prosjektleder, skriver Øye.

LES OGSÅ: Trenger ikke strøm på hytta

Ett år etter prosjektstart har den norske rørleggeren ennå ikke levert et ferdigstilt anlegg, d.v.s. frostsikret levering av vann/avløp, forteller Øye.

Skylder på hverandre

– Årsaken synes å være en ekstrem nonsjalanse i forhold til å ta et håndverkermessig ansvar for leveransen. For Norges del er status at involverte håndverkere skylder på hverandre. Det har på byggeplassen vært svært få tegn på aktiv samhandling. Håndverkerne kom og gikk på ulike tider og sjelden samtidig. Underveis i prosjektet oppsto frostskader, og disse ble det hevdet kom fordi «noen» hadde klipt en strømførende kabel til et varmeelement i bakken uten samtidig å koble fra strømmen.

– Resultatet var overledning og strømbrudd i en kuldeperiode. Dette for øvrig samtidig som ansvarlig elektriker sendte ferdigmelding på anlegget, skriver Øye.

Som avtalt i Finland

I Finland, derimot, ble prosjektet fullført til tida og avtalt kostnad og i tillegg med høyere kvalitet og finish enn forventet. Øye mener å finne en forskjell i prosjektplanleggingen og samkjøringen av håndverkere på byggeplassen.

– Prosjektet i Finland tok nøyaktig 1,5 uke, mens det norske altså ikke er klart ennå nær ett år etter bestilling, skriver Bjørn Erik Øye og antyder at den norske bygg- og anleggsbransjen kanskje har noe å lære av andres erfaringer.

– Look to Finland! lyder sluttappellen.

– Ikke representativt

– Dette er ikke representativt for norske håndverkere, er reaksjonen til Jomar Talsnes Heggdal, politisk rådgiver i Byggenæringens landsforening, når hytteavisen.no konfronterer ham med påstandene til Øye.

– Det er alltid lett å finne eksempler, men det blir feil å generalisere. Selvfølgelig kan vi alltid bli bedre, og slike historier kan skade næringens omdømme og rekruttering. Men mange har også positive erfaringer med håndverkere. Det er veldig synd at de få tilfellene dikterer den generelle oppfatningen av byggenæringen, sier Heggdal.

LES OGSÅ: Hytteeiere raser mot økte avgifter

Når det gjelder sammenlikningen med Finland, mener Heggdal at det ikke er noe som skulle tilsi den store forskjellen.

– Nordiske land er ikke så forskjellige når det gjelder byggenæringen, hevder han.

Produktivitetsutfordring

Heggdal medgir imidlertid at næringen har en utfordring når det gjelder produktivitet.

– Vi tror det har to hovedårsaker: stadig nye krav og restriksjoner i forbindelse med bygging, og høyt kostnadsnivå. Lavt prispress gir høyere kvalitet, men dyrere og færre bygg, sier han.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTENS FACEBOOK-SIDE