Kanskje bør opplegget endres, men «året» var likevel vellykket, går det fram av evalueringsrapporten som NINA fredag overleverte oppdragsgiveren, miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV).
– Hovedkonklusjonen er at det er gjort et godt arbeid, særlig med å få til lokale aktiviteter og bred folkelig mobilisering. Men vi stiller spørsmål ved om man lykkes like godt med å få friluftsliv på det politiske, administrative og økonomiske kartet. Det kunne vært bedre, sier NINA-forsker Odd Inge Vistad til NTB.
Han mener at planleggerne kanskje burde begrense seg og operere med litt færre mål, og heller konsentrere seg om det man var god på. Nå var det en lang rekke mål som ikke helt ble nådd.
– Det kan være en tanke med en annen organisasjonsmodell som kan styrke den politiske gjennomslagskraften. Kanskje litt mindre ambisiøst, sier forskeren til NTB.

Mange mål

Det var Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO) som fikk oppdraget av Miljøverndepartementet med å planlegge og gjennomføre «året» i fjor. FRIFO valgte det optimistiske slagordet «Friluftsliv for alle – hver dag». Man ville nå fram til «alle», og det er kanskje i meste laget, mener NINA-forskeren.
I tillegg til det overordnede mål om «friluftsliv for alle – hver dag», pekte Friluftslivets fellesorganisasjon ut fire spesielle målgrupper: barn, unge, grupper med annen etnisk bakgrunn enn norsk og funksjonshemmede.
Her har de særlig lykkes med å aktivisere barn og til en viss grad også ungdom, men i mindre grad de to siste gruppene, fremgår det av rapporten fra NINA. Den peker også på at FRIFO i tillegg har hatt mange andre mål og delmål for gjennomføringen. Det kan ha blitt vel mye.
Likevel er det altså slett ikke bare pepper som blir FRIFO til del. NINAs hovedkonklusjon er at Friluftslivets fellesorganisasjon har gjort et godt arbeid:
– Friluftslivets År 2005 har vært vellykket, konstaterer NINA.

Stor variasjon

I alt har rundt 650 arrangementer fått økonomisk bidrag til gjennomføring, og rundt 12 millioner kroner er delt ut til ulike aktivitetstiltak. Enda flere tiltak er avviklet uten støtte.
– Særlig har de lykkes med å få til mye og variert aktivitet lokalt. Ønsket var at året skulle gi en folkelig mobilisering, og vi har regnet ut at omkring 350.000 personer har deltatt på ulike arrangementer, sier forsker Odd Inge Vistad fra Norsk institutt for naturforskning.
Rapporten, som er utarbeidet i samarbeid med Norsk institutt for by og regionforskning (NIBR), fremhever også den gode mediedekningen. Nær 80 prosent av tiltakene fikk oppslag i aviser, radio og fjernsyn. (©NTB)

Foto: DNT