Smakfullt innredet i naturlige farger med lyset som siste dekoratør.
 
 Naturen kommer tett på og utsikten er deilig fra allrommet på sydsiden.
 
 Teknisk rom er plassert under kjøkkengulvet, plassbesparende og enkelt, Dag Arne viser automatsikringene.
 
 Rom på hemsen med utsikt.

Tommy C. Olsen post@hytteavisen.no

 Meretes sans for romløsninger og Dag Arnes tekniske ferdigheter og stå-på-evne har vært en vinnerkombinasjon. Litt gjenstår på uteområdet, men innvendig er det siste strøket forlengst tørt.  

 - Min mor trådte sine barnesko på Vorset-setra og fikk denne hyttetomta av sin mor for mange tiår siden, og så fikk vi overta den, forteller Merete. Med stedets sørvendte utsikt over snaufellet til Gaustad-toppen i Telemark, ble det viktig å ta vare på lyset, varmen og utsikten på stedet. At tomtene er lagt ut for mange år siden gjør at det er langt til nærmeste nabo.
 

- Vi landet på en "kysthytte" modell, mye glass i lysåpen sydvegg gir oss lys og solvarme. Glass er ikke så dyrt som før, understreker Dag Arne. Ekteparet valgte en ferdighyttepakke fra Solhytten i Stavanger, og har gjort en del endringer innvendig etter egen smak.
 
- At vi på forhånd hadde tegnet eget hus gjorde at vi følte oss klare for å bygge inn egne ønsker og behov, sier Merete. Ekteparet har hatt god tid på planlegging, det skulle ta flere år inntil de hadde tid og overskudd til å sette drømmene ut i livet. Da skulle også de tre jobbglade sønnene, nå mellom 15 og 23 år være store nok til bidra.
 
Når dagen gryr inntar familien frokost utenfor inngangspartiet, og treterasse og skiferheller følger sola rundt hytta til motsatt hjørne på baksiden. Her er den andre inngangen til hytta, og her står den nyinnkjøpte stampen og venter på sitt første varme bad!
 
– Vi synes inngangspartiet er viktig. Her har vi ly og fred til å se på været og snakke om hva dagen skal brukes til. Som regel er det skiturer eller bærplukking. Det vi kaller "badeinngangen" på baksiden er genial. Her fyller vi vanntanken inne i hytta med brønnvann utenfra. På rekke og rad ligger toalett, dusj og badstue, sier Merete, som ser fram til å komme tilbake etter en lang dag ute, ta en dusj og hoppe i varm stamp for første gang. Å ha en inngang bak på denne måten fant de på selv, og den er de veldig fornøyd med.
 
– Jeg kan sitte på toalettet i hytta og se gjennom døra rett ut i skogen, det er viktig på en hytte, sier Dag Arne.
 

 

- Vi ville ta terrenget med inn. Nå kommer vi liksom ned til spisestua og lyset og kan innta frokosten ved spisebordet, som har kjøkken midt i mot. Lenger fram er det lese- og TV kroker som gis oss flere små rom, forteller Merete, som har innredet selv. Med vinduer helt til taket får man et åpent, lyst og deilig sted som følger stemning etter vær og vind. Kjøkkenet er tilbaketrukket fra fellesrommet med benker og skap. En liten vedovn ytterst i kjøkkenkroken gir en lun følelse og sørger for levende ild til maten, enten det er vinterfrokost ved langbordet eller senkveld i sofaen.

Hemsens bonus
Takket være en liten heving av taket har man klart å få plass til en dør til hemsen, og vips med noen vegger har man tre små soverom der oppe.
 
- Hems er jo tradisjonelt en god idé, men blir som regel for varm. Her kan vi velge kald hems ved å lukke luka om dagen, og nå har hytta plass til ti personer til. Med to soverom i første kan alle våre tre gutter en gang i fremtiden komme med en liten familie og vi har plass til alle. Det er godt å vite, sier ekteparet. Den snekkerkyndige onkel Herbrand har hjulpet til med innredninger. Alt innvendig arbeid, også av teknisk art samt trebehandling har ekteparet gjort selv.
 
Produsenten satte opp vegger tak og vinduer, så ble resten en stor familiedugnad. At man imidlertid valgte ferdigbehandlede vinduer er man fornøyd med. Det virker mer solid og varig og har spart de for mye jobb.
 

 

 Foruten utnytting av hemsen og badeinngangen har hytta en rekke morsomme, der inngangspartiets to dører er temmelig. – Vi ville ha adkomst til boden både innenfra og utenfra, uten å gå gjennom inngangen. Med egen inngang til boden blir det mindre rot og forstyrrelser. Selv om behovet for utstyr og verktøy er større på en hytte trenger det jo ikke ta overhånd, at boden er varm er jo også en fordel, sier Dag Arne, som dermed har fått sitt sted å pusle på.

 En annen detalj er at hele kontrollsystemet for det elektriske, med ring-hytta-varm-elektronikk, sikringer, batterier og hovedbryter ligger i eget rom under en luke i kjøkkengulvet. Hovedstrømmen kan enkelt slås av og på, slik at intet stjeler strøm. Her settes også opp en liten kamin med ring-hytta-varm funksjon, slik at man kommer til varm hytte. – Å ha et lite sikringsskap med ulike kurser er utrolig kjekt, da har vi bedre kontroll, sier Dag Arne. Ved siden av sentralen i gulvet har man også et lite kaldt rom, en mini-mini-kjeller!
  
- Selv om vi har valgt et moderne preg i interiør og innredning, er vår filosofi å klare oss med lavspenning, gass og fyringsolje. Men vann er såpass viktig at vi kostet på oss en brønn, sier ekteparet unisont. Det går ut over trivselen å bære vann hundrevis av meter eller være nødt til å smelte snø. Den tid er liksom forbi.
 
For å få full kos måtte man ha vannforsyning både til dusj og stamp. Hele hytta er basert på 12 volts belysning, men om det engang i fremtiden skulle legges strøm fram til hytta er alle ledninger lagt i rør slik at det er enkelt å bytte til 220 volt. En annen detalj er at aggregatet som gir ekstra strøm i kritiske stunder, står i et mini-stabbur et stykke fra hytta med autostart innendørs dersom spenningen på batteriene faller.
 
- Det finnes etter hvert mye bra som går på lavspenning, så vi lider ingen nød. Den gassdrevne vannvarmeren til dusjen er nok rosinen i pølsa, vi ser fram til å fyre både stamp og badstue, men dette skjer selvfølgelig med ved, sier et fornøyd ektepar Tauselv fra Sørumsand.