Cross-Country
Foto: Fotolia

– Før møtte jeg for det meste bygdefolket i skiløypene. Nå er de fulle av hyttefolk, sier skikongen og tidligere landslagstreneren fra Bromma i Hallingdal. Med lite snø i lavlandet på Østlandet, er aktiviteten med utgangspunkt i fjellhyttene blitt desto viktigere for skinasjonen Norge.
Mikkelsplass har samlet 30-40 langrennsentusiaster til kurs og trening på Golsfjellet. Slike tredagers kurs holder han flere av i løpet av en sesong, og de er mektig populære blant skiløpere med meritter fra eller ambisjoner om aktverdige prestasjoner for eksempel i Birkebeinerrennet.

 

Pål Gunnar Mikkelsplass’ langrennskurs er populære blant såvel amatører som viderekomne løpere. Foto: Leif Magne Flemmen

Teknikk for oldemor
- Her oppe prøver jeg å lære de gode og de ikke fullt så gode å få mer ut av skiturene, bidra til at de får litt bedre teknikk og at de trener på en fornuftig måte. Mange har en forestilling om hvordan de går på ski, men de færreste har sett seg sjøl.
Med video og instruksjon får de utviklet teknikken og høster en bedre opplevelse av skigåingen, sier Mikkelsplass. Forskjellen mellom gammel og ny stil kan være stor etter et par økter. Blant kursdeltakerne finner man så vel ”gærne” birkebeinere,  som folk uten konkurranseambisjoner.
– Jeg har hatt en oldemor og en vinner fra ”Birken” på ett og samme kurs, sier Mikkelsplass.

Hytta sentral
Den tidligere sjefen for nasjonens langrennsløpere er ikke i tvil om at hyttekulturen her til lands etter hver har fått en viktig plass i utviklingen av skiferdigheter i den oppvoksende slekt.
- Hvilke tips har du til foreldre som synes det er vanskelig å vekke interessen for ”bortoverski” hos sine poder?
- Jeg vil at foreldrene rett og slett skal ”slite” enda mer. Et barn som slepekjøres, for eksempel, vil som regel synes det er moro å stå på ski. Å la barn tidlig kjenne på den gode glifølelsen, er viktig. Ulvang senior tok sine tre sønner med på slepekjøring. Når en langrennsstjerne som Vegard fikk sitt grunnlag på denne måten, skulle det nytte også for alle andre.

 

Foto: Leif Magne Flemmen

Foreldre: Jobb sjøl
Men det betyr at foreldre må gjøre jobben sjøl, legger han til. Det holder ikke bare å jage på ungene. At turen er ispedd bålkos og lek i en liten hoppbakke, er også motiverende. Å begynne skigåingen etter å ha tatt en heis til toppen, kan være et tips for nybegynnere. At turen går i variert men ikke for krevende terreng er selvsagt, når man vil få barna glade i skigåing. - Men den beste skileken
– med løyper og i bakke skjer rundt hytta, legger han til. Og med tid og stunder er det kanskje noen av disse som dukker opp på en Mikkelsplass-samling for å lære finslepen langrennsteknikk.