Styremedlem i Trysilfjellet Hytteeierforening, Aage Kalsæg, legger fram ferske tall som sier noe om omfanget av hyttebruken og hytteeiernes forbruk i Trysil. Betydelig større enn antatt, mener han.

– Det er hytteeierne som har holdt liv i bygda i de vanskelige årene, blant annet under den økonomiske krisen i 1988-92. Likevel har kloakkavgiftene nå økt med 40 prosent, og eiendomsskatten er fullstendig skjev, sier han til hytteavisen.no.  

Stormoen har mottatt signaler om at særlig eiendomsskatten er et problem for hytteeiere i flere hyttekommuner. - Vi betaler over dobbelt så mye som de fastboende til en, for oss, ikke målrettet avgift. Og vi får ikke lov til å bo på hytta en gang, sier Stormoen oppgitt.

Les: Undersøkelse i Trysil: Over 70% av hyttene har "hjemmestandard"  

”Flerbrukshjemmet”

Styrelederen mener at det er en utfordring at begrepet «flerhushjemmet» ikke blir møtt med forståelse i Norge. Selv om «hytta som en forlengelse av hjemmet» i praksis har slått rot i befolkningen, er dette et begrep han mener ikke blir tatt hensyn til i økonomipolitisk sammenheng.

Han foreslår at tilskuddene kommunen får fra staten bør fordeles mellom kommunene etter hvor mye tid man tilbringer på de forskjellige delene av ”flerbrukshuset”.

- Bruker du 20 prosent av dagene i året på hytta i Trysil, og 80 prosent på leiligheten i Oslo, bør også tilskuddet deles mellom kommunene deretter. Dermed kan vi unngå den heftige eiendomsskatten på hytter, mener han. 

Positive ambassadører

Trysilfjellet Hytteeierforening mener det er et tankekors at kommunene ikke ønsker å tillate borett.

- Dersom en tenker på mulighetene alle de ressurssterke hytteeierne, som kunne tenke seg å bo i bygdene for en periode, kunne tilføre kommunen, er dette uforståelig. For ikke å snakke om muligheten for at mange av hytteeierne kunne tenke seg å melde adresseendring for en periode som unge pensjonister, sier Aage Kalsæg, styremedlem i hytteeierforeningen.

For å opprettholde et godt forhold mellom hytteeiere og hyttekommunen håper Norges største hytteeierforening at «hyttetryslingene som har satset på Trysil med sine «flerbrukshjem», kunne bli innlemmet i en demokratisk prosess på en ny måte i «vårt andre lokalsamfunn»», heter det i hytteeierforeningens uttalelse til kommuneplanens langsiktige del 2008- 2020.

Forutsetningen for vekst i hyttekommunen Trysil er at hytteeierne blir tatt på alvor. Bare på denne måten vil hytteeierne kunne framstå som positive ambassadører for destinasjonen Trysil, mener styreleder Stormoen.