Hyttene ligger tett i tett i stadig flere hyttefelt. En brann kan få dramatiske konsekvenser.

Brannen har aktualisert diskusjonen rundt brannsikkerheten i tettbygde hyttefelt. Det bygges stadig mer konsentrert i sentrale fjellområder. Ved Sauda Skisenter hvor brannen fant sted, er det bygd omkring 250 hytter og hytteleiligheter. Hyttene ligger for en stor del bare åtte meter fra hverandre. Mange etterlyser brannhydranter i området, men rådmannen i Sauda, Nils Moldøen mener avstanden til slike hyttefelt er en vel så stor utfordring som selve vanntilførselen.
 
– Mange brannhydranter kan bidra til falsk trygghet. God tilgang på vann hjelper lite dersom det går lang tid før brannvesenet kommer fram, sier rådmannen til bladet Ryfylke.
 
- Kravene til sikkerhet i tettbygde hyttefelt er ikke entydige, sier avdelingsleder Jensen til hytteavisen.no. Brannlovgivningen stiller klare krav til innsatstid i tradisjonelt tettbygde strøk. Den skal ikke overskride 20 minutter. Et tettbygd boligstrøk er definert som minst 50 bygninger med mindre enn 50 meter mellom husene. Selv om hytter bygges tett, er det neppe mange hyttefelt som er så tettbygde, sier hun.
 
- Får ulykken i Sauda noen konsekvenser sett fra din side?
 
- Ulykken i Sauda er dessverre ikke enestående. Den aktualiserer behovet for å ta brannsikkerheten på alvor i arealplanleggingssammenheng. Risikoanalyser skal alltid være en del av dette arbeidet. Hytter er imidlertid ikke bebodd til enhver tid, og vi har derfor ikke krav til at brannvesenet skal komme like raskt til en hytte som til en vanlig bolig. Det er følgelig spesielt viktig at hytteeierne sørger for at røykvarslere alltid er på plass og i orden, at det er rømningsveier og slukkeutstyr, sier Jensen.
 
Brannvesenet har flere steder gjennomført aksjoner for å motivere hyttefolk til selv å ta ansvar for trygghet og sikkerhet i hytta. Man har vært spesielt opptatt av utleiehytter.
 
– Brannvesenet opplever at det ringes til vakta fra en hytte, men uten at folk er i stand til å fortelle hvor de er. Derfor må det i utleiehytter alltid foreligge informasjon som setter beboerne i stand til raskt å fortelle hvor de befinner seg, sier avdelingslederen.
 
I Setesdal, Trysil og Hafjell har brannvesenet arbeidet systematisk med informasjon til hytteeierne for å bringe sikkerhet i fokus, sier hun.
 
- Hovedbudskapet til hyttefolk er at de må passe på seg selv. De kan uansett ikke vente at brannvesenet når fram i tide. Når ulykken er ute er det først og fremst røykvarsleren som gjelder, sier Kari Jensen.

 

Rådmannen i Sauda står på samme linje. - Det blir for enkelt å bare skylde på at en har for lite vann, sier han til Ryfylke og minner hyttefolket om at det selv må ta ansvar for egen sikkerhet. Hyttefolket må tenke trygghet og være årvåken for brannfare, akkurat som hjemme, sier han.