Det skriver Drammens Tidende.

– For å få lov til å kjøre i utmark opp til en hytte må man ha en god grunn utover det å transportere seg selv opp til området, forklarer avdelingsdirektør Øivind Holm i fylkesmannens miljøvernavdeling. Man kan for eksempel søke kommunen om lov til å kjøre opp byggematerialer for å reparere hytta.

Strengt i utmark

– Det at man er syk, gammel eller skrøpelig, er ikke i seg selv en grunn. Kjøring i utmark er relativt strengt. Det kan virke brutalt, men etter motorferdselslovverket er det ikke en menneskerett å få kjøre fram til hytta med bil, sier Holm.

Han legger til at personer med varig funksjonshemning under spesielle omstendigheter kan få en kjøretillatelse, men at terskelen er høy. En tillatelse kan normalt heller ikke gis for mange år av gangen, men kun for et visst antall kjøreturer, alt etter behov.

Les også: Når hytta kommer ovenfra

Slutt på hyttekos

Drammens Tidende har tidligere skrevet om ekteparet Sigmund (85) og Marit Pedersen (82). Etter å ha kjørt bil opp til hytta si i nesten 60 år, er det nå slutt på hyttekosen. Fra nyttår ble det forbudt å kjøre opp til de over 60 hyttene ved Nerdammen i Solbergelva, og ekteparet er ikke i stand til å gå flere kilometer i bratt terreng.

Mange av hyttene i området eies av eldre personer som ikke lenger får brukt hyttene sine. Selv om veien som går opp til hyttefeltet er delvis asfaltert og har vært brukt i flere tiår, er den ikke regulert inn. Dermed finnes ikke veien i lovens forstand, og all kjøring er kjøring i utmark.

Les også: Se hva du har lov til nå

Alle fikk kjøre

Nedre Eiker kommune har i flere år gitt hytteeierne tillatelse til å kjøre opp til hyttefeltet. Tillatelsen har de fått for fem år av gangen. Dette har fylkesmannen reagert på. Fra nyttår satte fylkesmannen foten ned og forbød mer kjøring opp til hyttefeltet, etter å ha advart kommunen og hytteeierne i flere år om at praksisen med kjøring var ulovlig.

Hytteeierne kan fortsatt søke om kjøretillatelse, men nå skal søknadene behandles like strengt som en hvilken som helst annen søknad om kjøring i utmark. Fylkesmannen er villig til å tillate kjøring dersom det reguleres inn en vei i området. Ifølge Holm kan hytteeierne regulere inn veien som allerede ligger der i dag. Når det er gjort, vil det antakelig kun være nødvendig med noen utbedringer av veien før den er lovlig. Reguleringen er antatt å koste rundt 350.000 kroner. Det er uvisst hvor mye det vil koste å utbedre veien.

Les også: - Vi vil også kjøre snøscooter

Reagerte på ulovlighet

Da Drammens og Oplands Turistforening (DOT) sendte inn klagen i 2009, hadde de ikke sett for seg at konsekvensen ville bli et kjøreforbud for alle.

– Det er ikke kjøringen i seg selv vi ønsker å ta, men vi forventer at de som forvalter naturen vår forholder seg til reglene. Vi trodde at kommunen ville foreta en justering av praksisen så den ville være i tråd med loven, altså at de ville gjøre individuelle vurderinger av behovet til hver enkelt søker, sier daglig leder i DOT Henning Wikborg. Wikborg legger til at han synes oppriktig synd på de som i lang tid har kjørt opp til hyttene sine, og som nå ikke kommer seg opp.

– Dette burde ha vært løst for flere år siden, sier han.

Besøk Hytteavisens facebookside