Reaksjonene er mange og rettsaker vil kunne komme som følge av innføringen av eiendomsskatt i Lillesand. (Foto: Leif Magne Flemmen)

Sammen med fylkeslederen i Huseiernes Landsforbund Aust-Agder, Tom A. Sørensen er han rede til å starte en folkeaksjonm mot eiendomsskatten.

- Jeg regner med at det kommer en aksjonsgruppe i Lillesand. Vi har hatt flere henvendelser om denne skatten, men vi er klare på at aksjonen skal være tverrpolitisk, sier fylkeslederen til Lillesands-Posten.
 
Dårlig forberedt
- Lillesand har gjort samme tabbe som de øvrige kommunene som nå har taksert, at man har hyret inn et takseringsfirma uten kunnskap om det lokale markedet og at man gjennomførte takseringen uten å legge premissene på forhånd. Både i Lillesand og Søgne har vi flere eksempler på eiendommer som er taksert over markedsverdi, sier Solum, som ikke blir forbauset om det kommer rettssaker i kjølvannet av takseringen.

 
 
- Og da kan flere følge på i etterkant. Kommunen har ikke lov til å kreve inn for høy skatt. Jeg er overrasket over at man har lagt takstene så høyt i en tid med finanskrise og et usikkert marked. Man skal huske på at denne taksten skal holde i ti år. Vi opplevde noe av det samme på 80-tallet, at selv om verdien av eiendomsmassen falt med 30-35 prosent, så økte eiendomsskatten i de kommunene som hadde det, sier Solum som ikke legger skjul på en gjentakelse nå.

- Vi ser det over alt, at administrasjonen foreslår å øke eiendomsskatten for å finansiere helse- og skoleformål, og politikerne stemmer for. Når man innfører denne skatten uten å ta en ideologisk debatt i forkant så finner man alltid på gode grunner til å øke den, sier Sørensen, mens Solum spår at Lillesand kommune i løpet av fem-sju år vil ha maksimal eiendomsskatt.

- Vi vet at mange, spesielt eldre personer, kvier seg for å klage til kommunen. Når kommunen i tillegg truer med at man risikerer høyere takst dersom man ber om en ny vurdering, så er det nok mange som lar det være, sier Solum, som også har fått henvendelser fra folk som er gitt en uke på seg til eventuelt å trekke klagen sin etter at takstnemnda har sett på saken. Det er en behandling som huseierne mener er tvilsom også jurdisk.
 
Spår ras av salg
Lillesand kommune har lagt vekt på at eiendomsskatten i kommunen skal ha en sosial profil. Dette mener representantene fra Huseiernes Landsforbund på Sørlandet er en umulighet. Spesielt i forhold til fritidsboliger spår de at vi som en følge av den nye skatten vil oppleve et ytterligere klasseskille.

- Jeg garanterer at vi om noen år vil oppleve et skred av fritidseiendommer som blir solgt fordi denne skatten ikke tar hensyn til betalingsevnen. Det første året slår det ikke så hardt ut, men når skatten øker så blir konsekvensene desto større. Tenk deg at du har en fritidsbolig som er vurdert til 10 millioner og så har du eiendomsskatt på ditt private hjem i tillegg. Med en eiendomsskatt på sju promille er det få som vil kunne håndtere denne med en inntekt på 300-400.000 kroner. Da er det hytta som ryker, spår Solum overfor LP, som påpeker at det er en myte at det er kaksene som sitter på hytteeiendommene i Lillesand-skjærgården.