Mari (6) og Helene (4) elsker å leke i snøen. Men barn er kanskje aller mest utsatt for frostskader og nedkjøling.

TEKST: STIFTELSEN NORSK LUFTAMBULANSE

Spook arbeider for Norsk Luftambulanse og han mener at nordmenn har blitt mindre flinke til å ta nødvendige forholdsregler når det er mange minusgrader i lufta. - Vår nye livsstil og mindre tid ute er nok årsaken til at vi ikke har den nødvendige kunnskapen om kulde. Ved å fryse tar man unødvendige helsemessige sjanser, sier Spook, og understreker at man må vurdere både temperatur, vind og type aktivitet før påkledning når man skal ut i vinderkulden. - Mitt beste råd er å bruke ull innerst mot kroppen. Lue, hansker og gode sko er helt nødvendige plagg i tillegg til skikkelig jakke og bukse. Menn bør unngå barbering om morgenen og ansiktsvask bør droppes før man skal ut i minusgradene. Tross mange spesialkremer er nok kroppens naturlige fettlag fremdeles vår beste beskyttelse, anbefaler Spook.

Cato Spook
Anestesilege Cato Christian Spook. Foto: Norsk Luftambulanse

Planlegg for det uforutsette

De vanligste frostskadene eller forfrysningene oppstår i huden eller vevet i ansiktet, på fingre, tær, på nese, ører. Mannens edlere deler er også utsatte. Ved riktig behandling av overfladiske skader kan man unngå varige mén. Dypere frostskader kan imidlertid gi varig ujevn arrhud som skiller seg fra resten av huden i både utseende og farge. Enda alvorligere frostskader kan gi dødt vev som er svart, og da må det døde vevet fjernes eller kroppsdelen i verste fall amputeres. - Nedkjøling skjer når kroppens varmetap er større en varmeproduksjonen og er den desidert alvorligste konsekvensen av kulde, understreker Spook. Derfor skal man ta forholdsregler når man skal oppholde seg utendørs i minusgrader.

Spesielt utsatte

- Det innebærer planlegging av at noe uforutsett kan hende ved at man er skikkelig kledd og gjerne har med ekstra klær, skift ved trening og/eller et varmeteppe i sekken eller i bilen. Stopper bilen blir den faktisk som en fryseboks kun etter få minutter, understreker Spook. Personer som har skader eller sykdommer som gir nedsatt følsomhet (for eksempel langtkommen diabetes) er i en særskilt risikosone for frostskader. Og kommer man som førstemann til et ulykkested ved minusgrader er det svært viktig å dekke til skadede med tepper og klær, da nedkjøling kan forverre virkningen av skadene som har oppstått.

Varmetap fra hodet

- Videre er kombinasjon av kulde og alkoholpåvirkning eller annen rus svært farlig fordi nedkjølingen ikke oppleves på normal måte, men kun ved sløvhet og redusert evne til å ta vare på seg selv, advarer Spook. Mye av kroppens varmetap skjer fra hodet. Det gjør barn spesielt utsatte for kulde fordi deres store hode i forhold til kroppsstørrelsen gjør at de har større varmetap enn voksne. - Det gjør lue til et helt nødvendig plagg i kaldvær i tillegg til avmålt leketid i over ti minusgrader for de små, avslutter Spook.

SE TIPS OG RÅD MOT FROSTSKADER OG NEDKJØLING HER