Allerede på 1800-tallet ble flere strandperler i Oslofjorden overtatt av staten og gjort om til friluftsområder. Oppkjøpene den gang var av det mer tilfeldige slaget, men var likevel framsynte og sikret at flere idylliske eiendommer ble åpnet slik at hvem som helst kunne bruke dem.

 

 

Først fra 1958 har oppkjøp av friluftsområder vært bevisst statlig politikk med en fast bevilgning på statsbudsjettet. Det første året ble 150 000 kroner avsatt til oppkjøp. Siden den gang har budsjettposten stadig vokst, og i år er det satt av ca. 76 millioner kroner til formålet.  

 

I dag har altså Staten ved Direktoratet for naturforvaltning (DN) passert 2 000 eiendommer kjøpt opp gjennom denne ordningen. (Se kart over områdene nederst på sida.)

Området DN nå har kjøpt opp strekker seg fra Kallestranda i forgrunnen og mot fjellene i bakgrunnen. Området er 2,2 kvadratkilometer stort.
Spektakulære fjell og spennende grotter
Området på Kalle som i dag er overtatt av staten, er 2,2 kvadratkilometer stort, tilsvarende ca. 350 fotballbaner. Det er dermed det største områd
et som er kjøpt opp i de rundt 20 årene DN har hatt ansvaret for ordningen. 

 

Staten eier fra før Kallestranda, en sandstrand som er flittig brukt i sommerhalvåret. Men også et større område rundt stranda brukes til friluftslivsaktiviteter. Dette er noe av bakgrunnen for dagens nyervervelse som utvider friluftsområdet på Kalle kraftig.

 

 

Eiendommen på Kalle er spektakulær. Fra Kallestranda går det flere stier ut til et område med gule, glatte klippeformasjoner. Dette er klipper som hyppig besøkes av blant annet klatrere. Mange kommer langveisfra for å klatre her, og det blir ofte arrangert klatrekurs i området.  

 

Men Kalleområdet byr også på andre spennende muligheter, blant annet finnes det flere grotter som besøkende kan gå inn i.

 

 

4200 meter strandlinje
I området drives det også mer tradisjonelt friluftsliv. Fra svabergene ut mot Vestfjorden har turgåere en fantastisk utsikt mot fastlandet og ytre deler av Lofoten. Som nevnt er flere sandstrender mye brukt om sommeren.

Den nyervervede eiendommen har 4 200 meter strandlinje, og strekker seg fra fjæresteinene og opp til toppen av landemerket Vågakallen. Vågakallen troner nesten 1000 meter rett opp fra Kalle. Fjellet er et seilemerke omspunnet av myter og dramatikk.  

 

Kalle ligger nær de områdene av Lofoten med flest innbyggere, og området er lett tilgjengelig. Det er ikke bare lokalbefolkningen, men folk fra en større region som bruker området. Blant annet blir det besøkt av mange barnehager, skoleklasser og turister.

 

 

Samarbeid med kommuner
Oppkjøp av friluftsområder blir gjort for å bedre tilgjengeligheten til slike områder for folk flest. Det er også et mål å bidra til at fremtidige generasjoner er sikret et mangfold av nydelige friluftslivsområder rundt i hele Norge. Kystsonen er prioritert, og flertallet av eiendommene ligger her. Det er også lagt vekt på å kjøpe opp områder som ligger nær byer og tettsteder, eller områder som sikrer sammenhenger i grønnstrukturen i byer. 

 

Flertallet av friluftsområdene finnes på Østlandet, Sørlandet og Sørvestlandet. Men staten har kjøpt opp eiendommer i alle norske fylker.

 

 

Når staten kjøper et friluftsområde, skjer det som regel på initiativ fra en kommune eller et interkommunalt friluftsråd. Staten betaler hele regningen for områder som har en regional verdi. For mer lokale områder kan staten bidra med delfinansiering. Kommunene står for den daglige forvaltningen av friluftsområdene. 

 

Kontaktpersoner:

  • Direktør Janne Sollie, tlf. 909 86 354
  • Seksjonssjef Ingebrigt Stensaas, tlf. 917 27 006