Bildet over: Eiendomsmegler Solveig Meum, i egenskap av avdelingsleder for Huseiernes Landsforbund i Østfold, spør om politikerne i Fredrikstad kan ha økt eiendomsskatten i strid med loven.

Et utspill om dette på leserbrevplass i Fredriksstad Blad fra eiendomsmegler Solveig Meum, i egenskap av distriktsleder for Huseiernes Landsforbund i Østfold, får støtte fra juridisk hold.

Les Solveig Meums leserbrev her

– Slik jeg tolker lovteksten er vedtaket i strid med «Lov om eiendomsskatt. Det sier advokat Veronica Aam i Halden. Hun tilhører et kobbel advokater som bistår medlemmene av Huseiernes Landsforund med juridiske råd.

Også kommunens egen advokat, Lars Tobiassen, medgir at byens politikere her kan ha vært på tynn, juridisk grunn.

Ja, takk, begge deler

Sakens kjerne er vedtaket i bystyret 3. desember 2010 om å halvere bunnfradraget før beregning av eiendomsskatten fra 400.000 til 200.000 kroner, samtidig som skatteøret ble økt fra 2,1 til 3,7 promille.

I "Lov om eiendomsskatt paragraf 13" står det å lese at "skatteøret ikke kan økes samme år som bunnfradraget faller bort".

- Lovens intensjon oversett

Tvilen som kan komme Fredrikstadpolitikerne til gode er nettopp spørsmålet om en halvering av bunnfradraget kan tolkes som om det faller bort. Advokat Veronica Aam er ikke i tvil:

- Jeg har sett både på lovteksten og de underliggende forskriftene. Vi har ingen rettspraksis i liknende saker, men jeg er ikke i tvil om at bystyret i Fredrikstad har gjort noe det ikke burde gjøre.

- I beste fall er lovens intensjon her oversett, i verste fall har politikerne prøvd å snike seg unna ved bare å halvere bunnfradraget. Man kan ikke foreta begge disse reguleringene , mener advokat Aam.

Les også: Meums utspill blir avvist

Ikke rådspurt

- Det ser umiddelbart ut til at Solveig Meum har et poeng. Det sier Fredrikstad kommunes advokat Lars Tobiassen. Han opplyser at ingen i kommunen, verken administrasjon eller politikere, har rådspurt kommunens egen juridiske avdeling i denne saken.

- Dette gjentar seg i mange spørsmål der vi burde vært rådspurt i forkant, og ikke i etterkant, sier Tobiassen.

Solveig Meum har sendt sitt spørsmål om økningen av eiendomsskatten kan være lovstridig ikke bare til leserbrevspaltene, men også til Fredrikstad kommune.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE