Sju grunneierne har gått sammen om å utvikle området Kråko på Fitjar. Fitjar ligger en og en halv time fra Bergen og litt lengre fra Stavanger. Området er først og fremst kjent for sin vakre skjærgård.

- Det er et veldig vakkert område, men det er også hardført. Man kan ikke kjøpe hytte her og forvente sol og blikkstille sjø hver eneste dag. Gjør man det blir man fort skuffet, sier Sandvik til

500 hytter
Til sammen er området regulert for rundt 500 hytter. Så langt er det bygget rundt 50. Bak utviklingsprosjektet står sju grunneiere som har dannet selskapet Kråko utvikling.

- Vi har gått sammen i Kråko utvikling for å få en helhetlig plan over utviklingen, men også for å dele investeringene i forbindelse med utbygging av infrastrukturen i området. Blant annet vei, vann og kloakk går over hver enkelt grunneier sin eiendom og dermed var det gunstig å få til et samarbeid om dette. Ut over det er grunneier ansvarlig for egne eiendommer, sier Sandvik, som har sitt eget selskap som heter Steingard AS.

Han er en av de som har kommet lengst i utviklingen av sitt område.

- Jeg har sammen med en av mine naboer bygget elleve hytter og like mange strandhus. Utover det har jeg alene bygget et titalls hytter, sier Sandvik.

Spredt bebyggelse
 I mange av dagens hyttefelt bygges hyttene tett i tett. Bor man i et sameie eller borettslag er dermed ikke forskjellen mellom det å være på hytta og det å være hjemme spesielt stort. Slik er det ikke tenkt på Kråko. Området er stort og hyttene er planlagt med spredt bebyggelse.

- Tar man totalarealet og deler på antall hytter blir det cirka 3,5 dekar per hytte. Hver enkelt tomt er på mellom 700 og 1000 kvadratmeter. Det er med andre ord svært store områder som ikke blir bebygget. For min egen del kommer to tredeler av området til å være ubebygget, sier Sandvik.

Opptatt av opplevelser
 Sandvik har på flere av sine prosjekter samarbeidet tett med LINK Arkitekter og spesielt arkitekt Jo Ketil Nilsen. Sammen har de utviklet et prosjekt kalt Blikk. Dette er boliger med unik beliggenhet i forhold til sjø og sol. Fritidsboligene har fått svært rosende omtale.

- Hele ideen med en fritidsbolig er å lage en arena der formålet er å ha best mulig opplevelser. Det kan selvfølgelig løses på mange måter, men mange verdsetter både kvalitet og variasjon. Derfor kommer det ikke til å bli noen standardhytter på mitt område. Vi arkitekttegner alt vi leverer. Dermed sikrer vi at alt vi leverer blir unikt. Dette er en mulighet man har når man eier området selv, sier Sandvik, som legger til at han er svært opptatt av det ikke skal settes opp noe som ikke er pent.
 
60 tomter for salg
- Det er ikke så stor pågang etter ferdige fritidsboliger, sier eiendomsmegler Bente Salomonsen på Stord. Hun er ansvarlig for saget av fritidsboligene på Kråko. Hun sier at finanskrisen har påvirket salget og at det ikke er samme pågangen som det var for noen år siden. Prosessene tar også lenger tid. Hun tror imidlertid at salget kommet til å ta seg opp.

- Interessen for tomtene i Fitjarøyene er veldig stor, sier megleren. Hun har for øyeblikket rundt 60 tomter fra fire forskjellige utbyggere som ligger ute for salg. Noen av disse tomtene ligger på Kråko, men det er også tomter til salgs på flere av de andre øyene i området.

Østlendingene uteblir
Den største kjøpergruppen kommer fra Bergen, men også folk fra Stavanger-området har fått opp øynene for området.

- Det er en helt klar overvekt av kjøpere fra bergensområdet. Årsaken til det er selvfølgelig at det er bare knappe en og en halv times kjøring, sier Salomonsen til EstateNyheter

Østlendingene har uteblitt
Trolig er det reiseavstanden som skremmer østlendingene. Det har imidlertid ikke skremt kjøperne fra Nederland.
- Vi har solgt noen hytter til mennesker fra Nederland. Det synes vi selvfølgelig er kjempeartig. Avstanden er stor, men med fly er det faktisk ikke avskrekkende. Det er den rene naturen som tiltrekker dem, sier Salomonsen til Estate.

- Faktisk bruker de kortere tid til Fitjar enn jeg bruker til min hytte i Telemark, sier Johs. Sandvik.

Gode priser
 Prisene for hyttene på Kråko varierer selvfølgelig, men det er fullt mulig å få kjøpt en hytte eller et strandhus til i overkant av to millioner kroner.

- Tomtene går ofte for mellom 600.000 til 800.000 kroner. Er man litt nøktern kan man dermed få opp en flott hytte for under 2,5 millioner kroner, sier Salomonsen.

Blikkhyttene til Sandvik er dyrere. Her ligger grunnprisen på rundt 3,5 millioner kroner, men de fleste blir noe dyrere.

- Man bestemmer selv hvor mye man vil legge i det, men på de fleste av disse hyttene gjør vi også mye utenfor, slik at alt ligger til rette for de gode opplevelsene, sier Sandvik.