- Hyttesektoren er viktig for Ål kommune. Politikerne er opptatt av å lage et godt miljø for de hytteeiere vi allerede har og skape ny aktivitet. Det har betydning for grunneiere, for den relativt store byggenæringen i kommunen og generelt for det lokale næringslivet, sier rådmann Bjørgulv Noraberg til Hytteavisen. Kommunen er opptatt av å bevare selve grunnkarakteren i den lokale hytteturismen, slik den er utviklet i Ål gjennom årtier. Den skiller seg fra for eksempel nabokommunen Hol, hvor Geilo stadig topper statistikkene for de dyreste hyttene i landet. Ål befinner seg på mange måter i den andre enden av skalaen.
aalraadmann_400x600
- Hytteeiere i Ål er tradisjonelle fjellfolk som kommer for turer og skigåing, sier rådmann Bjørgulv Noraberg.

Tradisjonelle fjellfolk

- Våre hytteeiere er i hovedsak tradisjonelle fjellfolk som søker til naturen for turer og rekreasjon. De er i liten grad opptatt av hytte som investeringsobjekt, sier rådmannen. Kommunen vil at utviklingen av hytteturismen skjer i tråd med denne tradisjonen, i ordnede former og med vekt på estetikken. – Vi ønsker å gjøre tingene på en annen måte enn det en del andre kjente hyttekommuner har gjort. Det går blant annet på slikt som materialvalg og mønehøyde. Dessuten har vi et dyrebart høyfjell og viktige tamreinområder som vi er fast bestemt på å ville beskytte, sier rådmann Noraberg. Hyttebygging tillates til rundt 1000 meter i fjellområder i Ål.

Gode følelser

Gjennom en stor hytteundersøkelse for noe tid siden kom det klart fram at hytteinnbyggerne nærer gode følelser for ”sin” kommune, for menneskene her og miljøet de møter. Hyttene brukes i snitt 113 døgn i året. En stor del av hytteeierne kunne tenke seg å bruke hyttene enda mer, blant annet i kombinasjon med jobb. På flere områder arbeides det med å imøtekomme stadig flere av hyttefolkets behov. Blant annet vil hytteeiere som ønsker å kombinere fritid med jobb kunne låne kontorplass i den nye forsknings- og utviklingshagen som er under etablering. Fra før er det laget og merket 100 kilometer med stier i kommunen. Nå jobbes det iherdig med å utvide både antall kilometer og turruter. Prosjektet ÅL52 har som målsetting å få i stand 52 merkede turløyper av ulik lengde og vanskelighetsgrad, slik at hyttefolk og fastboende kan velge ei ny løype hver uke gjennom året. - Dette prosjektet inngår i Åls ambisjoner om å profilere seg som kommunen for kultur og helse, sier rådmann Bjørgulv Noraberg.